Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Sulík: SaS rozhodne o ďalšom postupe v koalícii na Republikovej rade

Na snímke zľava ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (klub SaS), minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS) a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) sa rozprávajú s médiami počas 87. rokovania vlády SR v Bratislave 28. júna 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na rozšírenej Republikovej rade, kde budú aj poslanci a ministri za SaS, prijmú podľa Sulíka ďalšie rozhodnutie, postup a možno nejaké podmienky.

Bratislava 28. júna (TASR) - Strana SaS rozhodne na mimoriadnej rozšírenej Republikovej rade 6. júla o ďalšom postupe v koalícii. Po rokovaní vlády to v utorok uviedol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

"Sme svedkami hrubého porušenia legislatívneho procesu. Takisto opakovaného porušenia koaličnej zmluvy. Boli sme aj terčami útokov, klamstiev, jednoducho nemá zmysel sa tváriť, že problémy v koalícii nie sú," povedal Sulík. Situácia je podľa neho vážna najmä po udalostiach z posledných týždňov.

Na rozšírenej Republikovej rade, kde budú aj poslanci a ministri za SaS, prijmú podľa Sulíka ďalšie rozhodnutie, postup a možno nejaké podmienky.



Spor v koalícii sa opäť vyostril po tom, ako poslanci NR SR v stredu (22. 6.) prelomili veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíku z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO).

SaS a Matovič sa následne obviňovali zo spolupráce s opozíciou a fašistami. SaS opäť pre Matovičove útoky odmietla chodiť na koaličné rady, OĽANO zas obvinilo liberálov z rozbíjania vlády. SaS si vzala čas na premyslenie, čo ďalej. Pripustila vtedy aj odchod z koalície, hoci tvrdí, že má vôľu v kabinete pokračovať.

Matovič vyzval SaS na uzmierenie, tá ešte nepovedala, ako bude postupovať ďalej. Počas víkendu šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová povedala, že liberáli o odchode z koalície neuvažujú.