Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Sulík: V parlamente očakávam drahšiu prevádzku a horšiu dochádzku

Slávnostné odovzdanie osvedčení o zvolení za poslanca Národnej rady Slovenskej republiky vo voľbách 10. marca 2012 Foto: TASR/Martin Baumann

Bývalý podpredseda vlády ČSFR, poslanec SNR v rokoch 1990 - 1991 a niekdajší veľvyslanec SR v Taliansku Jozef Mikloško (KDH) je presvedčený, že atmosféra v parlamente bude iná, ako pred 20 rokmi.

Bratislava 20. marca (TASR) - Líder SaS a bývalý predseda Národnej rady SR očakáva v novom zákonodarnom zbore pod vedením Pavla Pašku (Smer-SD) drahšiu prevádzku a horšiu dochádzku poslancov. Povedal to dnes novinárom po tom, ako si novozvolení poslanci prevzali dekréty o zvolení do NR SR.

Tu bude player


"Počas môjho funkčného obdobia bola najvyššia účasť na hlasovaniach a keď sa vymkla situácia spod kontroly, schôdze vždy viedol niekto iný. Napríklad, keď sa skoro pobil Matovič s Kaliňákom, tak to viedol Pavol Hrušovský," odvetil na margo kritických hlasov, ktoré zaznievali v súvislosti s tým, ako funkciu predsedu parlamentu Sulík vykonával. Šéf liberálov priznáva, že možno nedával na formálnu stránku až taký dôraz, ale o to väčší kládol na funkčnosť. "Pod Paškom bude drahšia prevádzka, horšia dochádzka a možno sa nejaký ten zákon opäť po schválení prepíše," dodal Sulík.

Tu bude player


Bývalý podpredseda vlády ČSFR, poslanec SNR v rokoch 1990 - 1991 a niekdajší veľvyslanec SR v Taliansku Jozef Mikloško (KDH) je presvedčený, že atmosféra v parlamente bude iná, ako pred 20 rokmi. "Vtedy tam bolo nadšenie a radosť z pádu železnej opony. Teraz je určitý zlom, takže verím, že nový parlament by mohol byť iný, ako ten predchádzajúci. Tých krikľúňov je menej a aj keď sú, mali by sme im dať najavo, že sa začína nová éra," povedal druhý najstarší poslanec parlamentu.

Mikloško sa domnieva, že atmosféra v parlamente bude kultúrnejšia a lepšia, "lebo horšie už to nemôže byť". Pri svojej poslaneckej práci sa svojho príslovečného humoru vzdať nechce. "Humorný štýl sa samozrejme nedá odstrániť," dodal Mikloško s tým, že drží hesla "mladí rýchlo bežia, starí poznajú skratky".

Najmladší poslanec Otto Brixi (Smer-SD), ktorý je parlamentným nováčikom, priznáva, že ho čaká veľa učenia od nových kolegov tak, aby bol čo najužitočnejší a jeho prínos bol taký, ako sa od mladého a dynamického človeka očakáva. "Venovať sa chcem problematike samospráv, keďže v nej ako poslanec v Košiciach pôsobím, ale zaujíma ma aj oblasť brannobezpečnostného výboru a kultúry, keďže Košice budú Európskym mestom kultúry roku 2013," povedal.

Jediný Róm v parlamente Peter Pollák (OĽaNO) si uvedomuje, že získal obrovskú zodpovednosť a dúfa, že s ňou správne naloží nielen v prospech Rómov, ale celého Slovenska. "Vyriešenie problematiky, ktorú ja mám v agende, bude prospešné pre celú krajinu. Budem sa snažiť núkať koalícii riešenia, ktoré vychádzajú z dobrých príkladov praxe," uistil.