Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Sulík:K dohode ešte nedošlo, sme pripravení podporiť voľby v septembri

Na snímke poslanec NRSR Richard Sulík (SaS). Foto: TASR- Jaroslav Novák

Sulík nepovedal, či by klub SaS vyjadril dôveru úradníckej vláde. O tom ešte podľa jeho slov na klube nehovorili, no môže sa stať, že za ňu zdvihnú ruky.

Bratislava 18. januára (TASR) - Opozičná SaS je pripravená podporiť septembrový termín predčasných volieb. Za prijateľné riešenie považuje aj úradnícku vládu. Po rokovaní lídrov strán na Úrade vlády SR to povedal šéf SaS Richard Sulík. K dohode podľa jeho slov ešte nedošlo. Deklaruje, že jeho strana bude až do predčasných volieb konštruktívnou opozíciou a poslanci SaS podporia to, čo bude prospešné pre ľudí.

"Rokovanie prebiehalo v pokojnom, kultivovanom duchu, každý si povedal svoje. Myslím si, že dôjde k dohode, ak nedôjde, vieme žiť aj s úradníckou vládou," povedal Sulík s tým, že zároveň sú pripravení podporiť predčasné voľby v septembri. Dovtedy sa podľa neho upokojí politická situácia. "Dátum, kedy vieme podporiť predčasné voľby, je september," zdôraznil. Podpora predčasných volieb je podľa neho výsledkom rokovania klubu SaS, ktorý je jednotný. Sulík sa neobáva nových politických projektov.



Sulík nepovedal, či by klub SaS vyjadril dôveru úradníckej vláde. O tom ešte podľa jeho slov na klube nehovorili, no môže sa stať, že za ňu zdvihnú ruky.

Za kľúčové považuje SaS dohodu na termíne volieb. Ak sa dohodnú na septembrovom termíne, technické riešenie sa dá podľa poslankyne Márie Kolíkovej (SaS) nájsť rýchlo. "Ak sa dohodneme na septembri, urobíme technické riešenie pre to, aby sme mohli urobiť predčasné voľby v septembri, a nikto to ústavne nespochybní," priblížila. "Ide len o to, aby sme v ústave povedali, že sa to dá," dodal. Do ústavy by sa podľa nej mohla doplniť veta, že sa dá skrátiť volebné obdobie, ak sa na tom parlament zhodne ústavným zákonom alebo uznesením. Zatiaľ nevedela povedať, či SaS v utorok podporí predloženú novelu Ústavy SR. Nastala podľa nej nová situácia a je možné, že do utorka dôjde k novej dohode.

Ďalšie rokovanie OĽANO, Sme rodina, Za ľudí a SaS by podľa Sulíka mohlo byť cez víkend. "Prispôsobíme sa termínu, ktorý oznámi premiér," dodal Sulík.