Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Sumček čierny ohrozuje prírodu, bude na zozname inváznych druhov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Známy je jeho vplyv na postupné ubúdanie a vymieranie blatniaka tmavého. Na našom území nemá spomedzi rýb prirodzeného predátora.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Sumček čierny, ktorý ohrozuje prírodu v celej Európe, bude po novom zaradený na európskom zozname inváznych nepôvodných druhov vzbudzujúcich obavy. Invázna všežravá ryba tak už nebude súčasťou národného zoznamu, keďže európsky je mu nadradený. Zmenu v stredu odobrila vláda.

"Dôvodom vyradenia sumčeka čierneho z národného zoznamu nie je skutočnosť, že by nepredstavoval ohrozenie pre slovenskú prírodu. Práve naopak, je hrozbou pre prírodu v celej EÚ. Európsky zoznam je v tomto prípade nadradený a záväzný pre všetky štáty EÚ, teda aj vrátane Slovenska," vysvetlil minister životného prostredia Milan Chrenko.

Na európskom zozname sa v súčasnosti nachádza osem druhov živočíchov a rastlín. Pre tieto druhy platia vo všetkých členských štátoch EÚ prísne obmedzenia. Je zakázané ich priniesť na územie Únie, držať, rozmnožovať, prepravovať do a z Únie ani v rámci nej, uvádzať na trh, používať, vymieňať, nechať rozmnožovať, chovať pestovať alebo uvoľniť do životného prostredia, priblížil envirorezort.

Sumček čierny ohrozuje podľa ministerstva predovšetkým druhy rýb, ktoré majú rovnaké potravné, priestorové i rozmnožovacie nároky. Taktiež je pôvodcom nových druhov parazitov a ochorení rýb. Známy je jeho vplyv na postupné ubúdanie a vymieranie blatniaka tmavého. Na našom území nemá spomedzi rýb prirodzeného predátora.