Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Juncker predložil v Bratislave návrh harmonogramu pre pozitívnu agendu

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker prednáša výročnú správu o stave Európskej únie v pléne Európskeho parlamentu Foto: TASR/AP

Informoval o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF, a to aj s odvolaním sa na sprievodný list Junckerom predloženého dokumentu.

Viedeň/Bratislava 16. septembra (TASR) - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker predložil dnes účastníkom summitu 27 členských štátov Európskej únie v Bratislave "návrh harmonogramu pre pozitívnu agendu", akúsi Bratislavskú cestovnú mapu obsahujúcu 14 konkrétnych bodov. Realizáciou obsahu viac ako tucta projektov by EÚ mala podľa predkladateľa do polovice budúceho roka preukázať svoju akcieschopnosť.

Informoval o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF, a to aj s odvolaním sa na sprievodný list Junckerom predloženého dokumentu.

Juncker zverejnil niektoré zo svojich predstáv už v stredajšom vystúpení o stave EÚ na pôde Európskeho parlamentu.

Figurujú medzi nimi rýchla výstavba európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, vyslanie 200 osôb na posilnenie ochrany bulharsko-tureckej štátnej hranice a vybudovanie systému ETIAS, ktorý by mal slúžiť na evidenciu vstupov na územie a registráciu v členských štátoch EÚ. Spomínajú sa však aj zdvojnásobenie prebiehajúceho európskeho investičného programu, zriadenie investičného plánu pre Afriku a vybudovanie operačnej centrály civilných i vojenských misií EÚ.

Dokument obsahuje i konkrétne termíny pre schválenie jednotlivých krokov na pôde Európskej rady, respektíve Európskeho parlamentu.

Všetko o SUMMITE v Bratislave nájdete TU.