Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Šuran: Takto zjednotené vysokoškolské prostredie ešte nikdy nebolo

Na snímke predseda Študentskej rady vysokých škôl Filip Šuran počas verejného zasadnutia akademickej obce Slovenskej technickej univerzity (STU) 10. novembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Študentská rada vysokých škôl oslovila so žiadosťou o stretnutie aj prezidentku SR.

Bratislava 10. novembra (TASR) – Takto zjednotené vysokoškolské prostredie ako je teraz, ešte nikdy nebolo, tvrdí predseda Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) Filip Šuran. Pred stredajším zasadnutím akademickej obce Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave poukázal na to, že vysokoškolské reprezentácie a zároveň aj niektoré vysoké školy nesúhlasia s návrhom novely zákona o vysokých školách, ktorý žiadajú stiahnuť z medzirezortného pripomienkového konania (MPK).



Šuran poukázal na to, že budúci týždeň 16. novembra organizujú spolu s reprezentáciami vysokých škôl a niektorými univerzitami protest. "Čo sa týka samotného návrhu, tak ten odlevu študentov do zahraničia nezabráni. Nevidíme tam žiadnu kauzálnu spojitosť, prečo by mladý študent, ktorý sa rozhoduje medzi slovenskou a zahraničnou vysokou školou, mal vedieť, kto volí rektora. Študent sa rozhoduje na základe toho, s čím sa bude stretávať každodenne. Napríklad aj na základe toho, v akom internáte bude bývať," povedal Šuran. Tvrdí, že návrh novely zákona dáva ministerstvu školstva obrovskú silu.

Predseda Rady vysokých škôl Martin Putala nevidí, že by novela vysoké školy posúvala ku kvalite. "Zároveň popiera akademickú samosprávu a obmedzuje autonómiu vysokých škôl, čo sú základné piliere, na ktorých majú byť verejné vysoké školy postavené. Žiadame novelu stiahnuť," uviedol Putala. Počas zasadnutia akademickej obce STU vyzval verejnosť na to, aby podporila protest, ale aj petíciu, ktorá v súvislosti s novelou zákona vznikla.
Na snímke predseda Rady vysokých škôl Martin Putala, foto z archívu.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa Putalu sa hlásia k reformám, ktoré by umožnili ďalšie skvalitnenie procesov na vysokých školách. Tvrdí, že podrobne definovali jednotlivé zásady tak, ako si ich predstavujú a na čom by mala byť novela postavená. Slovenským vysokým školám v porovnaní so zahraničím chýba zodpovedajúce financovanie, tvrdí Putala. "To, čo naozaj potrebujeme, je možnosť nastaviť si procesy tak, ako to vyplýva zo zamerania a veľkosti konkrétnej vysokej školy," vysvetlil predseda Rady vysokých škôl.

Putala počas stretnutia uviedol, že oslovili na diskusiu aj predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO). Zároveň poznamenal, že už nevidí priestor na ďalšiu diskusiu so zástupcami ministerstva školstva. Rektor Univerzity Komenského v Bratislave Marek Števček povedal, že pripomienky k zákonu môžu v rámci MPK podať do piatka (12. 11.). Priestor na ďalšie rokovanie bude až po stiahnutí novely, myslí si rektor STU Oliver Moravčík.



Študentská rada vysokých škôl oslovila so žiadosťou o stretnutie aj prezidentku SR. "Budeme dávať svoje pripomienky a poukazovať na to, kde vidíme politizáciu, v ktorých konkrétnych bodoch, a veríme, že ministerstvo školstva na konci dňa ustúpi," uzavrel Šuran.

Rezort školstva v utorok (9. 11.) pre TASR uviedol, že je v súvislosti s návrhom novely zákona o VŠ otvorené diskusii a uvíta akékoľvek návrhy a pripomienky k zákonu, ktorý sa momentálne nachádza v MPK. Návrh zákona podľa ministerstva školstva vychádza aj z relevantných zahraničných analýz, štúdií a porovnaní, z ktorých vyplýva, že slovenské vysoké školy nevyhnutne potrebujú reformu.