Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Šúrek: Výpoveď Gregorovej potvrdila obžalobnú verziu

Na archívnej snímke prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúre. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Okrem Gregorovej vypovedali vo štvrtok pred súdom aj na doživotie odsúdený Alojz Kromka alias Čistič a bývalý člen gangu sýkorovcov Daniel Vaniš.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Manželka zosnulého herca Ľubomíra Gregora - Ľubomíra Gregorová - počas štvrtkového procesu v kauze prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej potvrdila obžalobnú verziu, vypovedala spontánne. Pre TASR to uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek.

Gregorová vypovedala pred senátom Okresného súdu Bratislava II počas pojednávania s hlavným obžalovaným exriaditeľom TV Markíza Pavlom R. a spol., navrhol ju prokurátor. "Svedkyňa v logických súvislostiach ukladala jednotlivé skutočnosti, ktoré tu odzneli. Odpovedala aj na všetky otázky veľmi presvedčivo. Takže môžem byť v podstate spokojný, že svedkyňa potvrdila dôvodnosť podanej obžaloby," povedal Šúrek.

K štvrtkovému priebehu pojednávania uviedol, že v drvivej väčšine ide o svedkov obhajoby. "Čo sa týka predchádzajúcich výpovedí, treba tam rovnako vnímať aj vzájomný vzťah jednotlivých osôb. Svedčia proti sebe v rôznej trestnej činnosti. Neprináleží mi teraz hodnotiť, ale určite sa týmto budem zaoberať na mieste, kde to bude príznačné, a to v záverečnej reči," zdôraznil prokurátor ÚŠP. Uviedol, že v súčasnosti sú vypočúvaní svedkovia, ale do značnej miery sú pre obžalobu podstatné aj listinné dôkazy, ktoré ešte neboli vykonané.

Obsah výpovede Gregorovej pokladá právny zástupca Klaus-Volzovej Roman Kvasnica za zásadný. "Potvrdzuje predovšetkým výpoveď Mikuláša Černáka a spoluobžalovaného Miloša Kaštana. To je z tohto pohľadu mimoriadne významný dôkaz," povedal pre médiá. Domnieva sa, že výpoveď posilňuje obžalobu, keďže ide o sprostredkované informácie od osoby, ktorá bola v bezprostrednej blízkosti niektorého z obžalovaných. "Naozaj, Gregor bol pri obžalovanom Pavlovi R. a mali výnimočne priateľský vzťah," dodal Kvasnica.

Okrem Gregorovej vypovedali vo štvrtok pred súdom aj na doživotie odsúdený Alojz Kromka alias Čistič a bývalý člen gangu sýkorovcov Daniel Vaniš. Vypovedali tiež bývalý ochrankár TV Markíza, bývalý redaktor televízie a ďalší bývalý člen sýkorovcov.

V kauze prípravy vraždy Klaus-Volzovej figuruje ako hlavný obžalovaný Pavol R., bos skupiny sýkorovcov Róbert Lališ prezývaný Kýbel, Mikuláš Černák a Miloš Kaštan. Štvrtkového procesu sa zúčastňuje len Pavol R. Ostatní obžalovaní dali súhlas obhajcom na pojednávanie v ich neprítomnosti. Proces sa začal v máji 2019.