Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Šúrek: Odsúdenie Kováčika určite nie je dobrý signál toho, čo tu bolo

Na archívnej snímke prokurátor Michal Šúrek. Foto: TASR - Jakub Kotian

V prípade exšéfa špeciálnej prokuratúry sa podľa Šúreka potvrdilo, že spolupracujúci obvinení hovoria pravdu, ktorá je podložená aj ďalšími dôkazmi.

Bratislava 24. mája (TASR) - Odsúdenie bývalého špeciálneho prokurátora určite nie je dobrým signálom toho, čo tu bolo v minulosti. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek to uviedol po utorkovom rozhodnutí Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý exšéfa ÚŠP Dušana Kováčika odsúdil na osem rokov väzenia a peňažný trest 100.000 eur.

"Nehovoril by som o spokojnosti, lebo tu sa treba zamyslieť viac nad tým, čo bolo preukázané. To signalizuje dosť závažný problém v spoločnosti," skonštatoval Šúrek v reakcii na rozhodnutie NS SR. Ako dodal, spokojný môže byť, že mu súd dal za pravdu v bodoch, pre ktoré bol Kováčik odsúdený. Zároveň upozornil, že pri bodoch, kde Kováčik nebol odsúdený, súd nepovedal, že sa skutky nestali.

Avizované použitie mimoriadnych opravných prostriedkov či obrátenie sa na medzinárodné inštitúcie zo strany obhajoby prokurátora neprekvapilo. "Je to právo obhajoby, bol by som prekvapený, keby to nevyskúšali," poznamenal.


Na oslobodenie Kováčika z obžaloby pre podporu zločineckej skupiny uviedol Šúrek, že si musí naštudovať zdôvodnenie. Podľa neho však súd nepovedal, že sa niečo nestalo a išlo najmä o právne posúdenie. Pripustil, že prípadné odsúdenie Ľudovíta Makóa, ktorý bol v Kováčikovom prípade svedkom, v súvislosti s pôsobením zločineckej skupiny by teoreticky mohlo ovplyvniť Kováčikov prípad.



V prípade exšéfa špeciálnej prokuratúry sa podľa Šúreka potvrdilo, že spolupracujúci obvinení hovoria pravdu, ktorá je podložená aj ďalšími dôkazmi.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik ide do väzenia na osem rokov. V utorok o tom rozhodol NS SR. Uznal ho za vinného, že zobral úplatok 50.000 eur za intervenciu v prípade prepustenia Ľubomíra Kudličku, považovaného za bosa skupiny takáčovcov, z väzby. Odsúdili ho aj za vynášanie informácií zo spisov.