Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Susko má námietky proti výslednej verzii súdnej mapy

Na archívnej snímke Boris Susko (SMER-SD). Foto: TASR - Michal Svítok

Susko opätovne vyčíta koalícii, že zásadné legislatívne zmeny robí neštandardným procesom, formou poslaneckých a často aj pozmeňujúcich návrhov.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Súčasná verzia reformy súdnej mapy nemá nič spoločné s jej pôvodnými cieľmi a účelmi. Skonštatoval to predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií Boris Susko (Smer-SD) počas diskusie o návrhu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Namieta predloženie pozmeňujúceho návrhu koalície i nové prerozdelenie agendy súdov, problémy vidí v ustanoveniach o online pojednávaniach a ďalších. Podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD) navrhol zmeniť uznesenie k reforme a vrátiť ju na dopracovanie. Navrhol požiadať Európsku komisiu o zmenu Plánu obnovy a odolnosti.

Susko sa pýta, ako môže byť reforma aj po predložení finálneho pozmeňujúceho návrhu naďalej najoptimálnejším riešením pre zefektívnenie súdnych konaní, keď toto Kolíková tvrdila aj o svojej pôvodnej verzii, ktorá bola podľa neho úplne odlišná. Namieta koaličné rokovania o tom, ktorý súd v ktorom okrese a meste ostane. Tvrdí, že rokovania sa uskutočňovali bez odbornej diskusie s pracovníkmi justície. Hovorí o výsledku tlaku lobistických skupín. Ministerka podľa neho nemala riadne podklady, aby mohla určiť počty sudcov na jednotlivých súdoch a rozdeliť agendy.

Myslí si tiež, že pozmeňujúci návrh Michala Luciaka (SaS) nebol predložený v súlade s rokovacím poriadkom. Argumentuje šesťmesačnou lehotou, počas ktorej nemožno predložiť návrh v tej istej veci, ako bol už odmietnutý. Pripomenul, že plénum obdobné zmeny z dielne Kolíkovej odmietlo ešte vo februári tohto roka, keď boli súčasťou pôvodného balíka zákonov v rámci reformy súdnej mapy.

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková počas rokovania 65. schôdze parlamentu v Bratislave v utorok 26. apríla 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


Susko opätovne vyčíta koalícii, že zásadné legislatívne zmeny robí neštandardným procesom, formou poslaneckých a často aj pozmeňujúcich návrhov. "Na poslednú chvíľu, bez odbornej diskusie, len z pozície moci, cez mŕtvoly, ohýbaním práva a všetkých princípov legislatívneho procesu," podotkol. Namieta najmä predkladanie pozmeňujúcich návrhov na poslednú chvíľu, krátko pred hlasovaním. "Za 12 hodín, odkedy bol návrh predložený, dokým o ňom budeme hlasovať, nie je možné absolvovať nejaké relevantné odborné diskusie," povedal.

Blanár zmenou uznesenia okrem vrátenia návrhu na dopracovanie žiada vládu, aby predložila parlamentu správu o koncepte zásadných zmien v organizačnej štruktúre súdov. Vláda by mala zároveň podľa neho predložiť Európskej komisii návrh na zmenu Plánu obnovy a odolnosti. A to tak, aby sa v oblasti reformy súdnictva znížila alokácia financií na výstavbu, rekonštrukciu a zmeny súdnych budov a naopak, zvýšila sa v oblasti digitalizácie súdnictva a rozvoja jeho personálnej zložky.