Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Slovensko

Susko stiahol na ÚS sťažnosť v prípade sudcu F. Moznera

Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD . Foto: TASR - Dano Veselský

Sťažnosť na ÚS voči rozhodnutiu Najvyššieho správneho súdu (NSS) podala vlani Suskova predchodkyňa na ministerskom poste Jana Dubovcová.

Bratislava/Košice 22. mája (TASR) - Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) stiahol ústavnú sťažnosť v prípade oslobodenia sudcu Najvyššieho súdu (NS) SR Františka Moznera spod disciplinárneho návrhu. Ústavný súd (ÚS) SR preto konanie v tejto veci zastavil. Sťažnosť na ÚS voči rozhodnutiu Najvyššieho správneho súdu (NSS) podala vlani Suskova predchodkyňa na ministerskom poste Jana Dubovcová.

Minister Susko v stredu pred médiami svoj postup potvrdil. "Po nástupe mi po nejakej chvíli prišla otázka z Ústavného súdu, či trváme vzhľadom na výmenu ministra na tomto podanom návrhu. Dal som si vytiahnuť celý tento spis vzhľadom k tomu, že išlo o rozhodnutie NSS SR v rámci disciplinárneho konania. Nestotožnil som sa s názormi pani ministerky Dubovcovej, preto som napísal na Ústavný súd, že netrvám na tom ďalej a sťahujem tento návrh," povedal pre TASR.

ÚS v rozhodnutí z 15. mája uviedol, že vzhľadom na späťvzatie ústavnej sťažnosti ministrom konanie o nej zastavil.

Disciplinárny návrh na Moznera, ktorý je predsedom trestnoprávneho kolégia NS a prezidentom Združenia sudcov Slovenska (ZSS), podala ešte v septembri 2022 vtedajšia ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Kládla mu za vinu spôsobenie prieťahov v dovolacích konaniach, včasné nevyhotovenie súdnych rozhodnutí a uvedenie nepravdivých informácií o zaslaní súdneho spisu. Podľa Moznera išlo o reakciu vtedajšej ministerky na jeho kritiku reformy súdnej mapy, pričom dôvody uvádzané v disciplinárnom návrhu nepovažoval za relevantné.

Disciplinárny senát NSS oslobodil Moznera v máji 2023 s tým, že sudca sa nedopustil disciplinárneho previnenia. Súd pritom poukázal na to, že "pri disciplinárnom návrhu sa ako dominantný cieľ javilo potrestanie sudcu Najvyššieho súdu SR za jeho kritické vyjadrovanie k reforme súdnictva a novej súdnej mapy". Dubovcová v ústavnej sťažnosti namietala, že odôvodnenie napadnutého rozhodnutia NSS je založené iba na domnienke, že podanie disciplinárneho návrhu bolo motivované pomstou bývalej ministerky za kritiku reformy súdnej mapy.