Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Slovensko

Šutaj Eštok avizuje súbor opatrení na zvýšenie bezpečnosti

Na snímke zľava policajný prezident Ľubomír Solák a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas tlačovej konferencie po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR v Bratislave 22. mája 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Parlament by návrh mohol schvaľovať na mimoriadnej schôdzi.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 22. mája (TASR) - V krátkom čase by mal byť predložený návrh opatrení na zvýšenie ochrany ústavných činiteľov, ale aj štátu ako takého. Po stredajšom zasadnutí bezpečnostnej rady to avizoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Parlament by ich mohol schvaľovať na mimoriadnej schôdzi. Vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD) doplnil, že prvé návrhy budú posudzovať na budúcotýždňovej bezpečnostnej rade.

"Pôjde o súbor legislatívnych aj technických opatrení," načrtol Šutaj Eštok. Ako doplnil, v prvom rade chcú garantovať bezpečnosť obyvateľov SR.

Nenávistné prejavy, pokiaľ nepresahujú mieru výzvy na fyzické násilie, by sa podľa Kaliňáka mohli riešiť zvýšenými pokutami a zrýchleným konaním. Poznamenal, že legislatívne návrhy sa budú prijímať v celospoločenskej diskusii.

Pracovná skupina pod vedením Úradu vlády SR bude zbierať všetky návrhy od jednotlivých rezortov. Ako načrtol, malo by ísť o opatrenia v technickej sfére. Informoval tiež o snahe opätovne prepojiť databázy všetkých bezpečnostných zložiek. "Čo bolo z nepochopiteľných príčin v minulom období zrušené," podotkol.

K aktuálnej bezpečnostnej situácii zasadalo v utorok (21. 5.) aj Národné bezpečnostné analytické centrum (NBAC). Ako informoval Šutaj Eštok, stupeň teroristického ohrozenia zostáva rovnaký.