Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Šutaj Eštok: B. Beňa zadržali podľa SIS pre podozrenie zo špionáže

Na snímke minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas prvej tlačovej konferencie s riaditeľom Úradu inšpekčnej služby Branislavom Zurianom na tému Výsledky Úradu inšpekčnej služby v Bratislave 18. apríla 2024. Foto: TASR - Dano Veselský

Z ministerstva spravodlivosti pre TASR uviedli, že odbor justičnej spolupráce v trestných veciach neeviduje žiadny spis na Beňu a ani nedisponuje informáciou o jeho zadržaní v cudzine.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. apríla (TASR) - Bývalého námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisa Beňa v africkej Konžskej demokratickej republike zadržali pre podozrenie zo špionáže. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

"Máme informácie zo SIS, že tam bol zadržaný z dôvodu podozrenia z páchania špionáže," povedal minister. Priblížil, že o zadržaní sa dozvedel v stredu (17. 4.) podvečer. V prípade zvolenia ďalších postupov sa poradí s vedením Policajného zboru.



Z ministerstva spravodlivosti pre TASR uviedli, že odbor justičnej spolupráce v trestných veciach neeviduje žiadny spis na Beňu a ani nedisponuje informáciou o jeho zadržaní v cudzine. Beňov právny zástupca Peter Kubina pre TASR povedal, že Beňa nie je v pátraní slovenských orgánov. V Afrike má byť pracovne.

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov. Dostal aj peňažný trest 14.000 eur. Špecializovaný trestný súd vtedy schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a Beňom za zločin prijímania úplatku a prečiny ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Zadržaný bol v rámci akcie Judáš začiatkom decembra 2020. Vypovedal vo viacerých trestných kauzách.