Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Šutaj Eštok: Koalícia rokovaním o marihuane porušuje rokovací poriadok

Na snímke Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR - Michal Svítok

Jeden z predkladateľov Andrej Stančík (OĽANO) označil kritiku Šutaja Eštoka za spŕšku demagógie.

Bratislava 10. februára (TASR) - Namiesto riešenia vysokých cien energií sa koalícia zaoberá problematikou drog. Porušuje pritom rokovací poriadok Národnej rady (NR) SR. Vyhlásil to nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok. Plénum vo štvrtok popoludní rokuje o koaličnej novele Trestného zákona, ktorá má zaviesť zníženie trestných sadzieb za prechovávanie marihuany pre vlastnú spotrebu.

Podobný návrh z dielne Tomáša Valáška (nezaradený) už plénum odmietlo v decembri 2021. Opozícia si preto myslí, že sa porušuje rokovací poriadok, keďže o návrhu v tej istej veci sa môže rokovať až po polročnej lehote. Valášek navrhoval zrušiť tresty za marihuanu pre vlastnú spotrebu do výšky 60-násobku obvyklej jednorazovej dávky.

Podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD) sa stotožňuje s výhradami Šutaja Eštoka. Dodal, že bude v tejto veci iniciovať poslanecké grémium. Na problém upozornil aj Boris Susko (Smer-SD). "Vláda nereaguje na rast cien pohonných látok, energií. V tejto situácii riešia drogy a na ľudí kašlú," kritizoval Šutaj Eštok.

Poukázal tiež na to, že plénum v lete 2021 odmietlo novelizáciu Ústavy SR v súvislosti s vyhlásením predčasných volieb z dielne Tomáša Tarabu (nezaradený) a následne šesť mesiacov nechcelo umožniť o podobných návrhoch rokovať. "Že sa nehanbíte, že máte tú drzosť, v čase, keď ľudia nevedia, za čo zaplatia nájmy či účty za energie, idete porušiť rokovací poriadok a s absolútnou drzosťou sa budete rozprávať o drogách," vyhlásil.

Jeden z predkladateľov Andrej Stančík (OĽANO) označil kritiku Šutaja Eštoka za spŕšku demagógie. "Toto je poslanecký návrh, ktorý tu bol dávno pred problémami energetickej krízy. Je to jeden z mnohých návrhov na programe aktuálnej schôdze. Nejde to z vlády," reagoval. "To, že je tu inflácia, neznamená, že nemôžeme riešiť iné problémy," dodal. Výhrady opozície odmietli aj ďalší predkladatelia novely Kristián Čekovský a Juraj Krúpa (obaja OĽANO).