Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Šutaj Eštok: Objednávkou koalície je vidieť lídrov opozície v putách

Na archívnej snímke poslanec NRSR Matúš Šutaj Eštok (nezaradený) v Bratislave 30. marca 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vláda podľa Šutaja Eštoka zlyháva v riadení štátu a prekrýva to svojimi hrami.

Bratislava 1. mája (TASR) - Objednávkou vládnej koalície je vidieť lídrov opozície v putách. V diskusnej relácii V politike televízie TA3 to uviedol nezaradený poslanec mimoparlamentnej strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok. Poslanec parlamentu Miroslav Žiak (SaS) reagoval, že keby koalícia ovládala políciu, tak by obvinenia načasovali a urobili inak.

Vláda podľa Šutaja Eštoka zlyháva v riadení štátu a prekrýva to svojimi hrami. "Cieľom je, aby tu o dva roky opozícia neexistovala," skonštatoval. Zároveň povedal, že nezaradení poslanci okolo Hlasu-SD nepodporia vydanie žiadneho poslanca do väzby.

Žiak tvrdí, že zobrať bývalého premiéra a poslanca Roberta Fica (Smer-SD) do väzby nejde len tak, sú na to riadne podklady. Polícia podľa neho koná a má rozviazané ruky. Poslanci za SaS vydanie Fica do väzby podľa Žiaka jednoznačne v pléne podporia. "Myslíme si, že žiadny poslanec nemá mať väčšiu imunitu, alebo byť feudál voči obyčajným ľuďom. Poslanci nie sú nič viac," poznamenal Žiak.

Koaličný poslanec zároveň v relácii potvrdil, že strany rokujú aj o ďalšej pomoci v súvislosti so zdražovaním a vysokými cenami energie. Mala by to byť podľa Žiaka plošnejšia pomoc. Pripomenul, že pre SaS je červenou čiarou zvyšovanie daní.

Šutaj Eštok poukázal, že desať dní od predstavenia opatrení proti zdražovaniu, nevideli prijatý ani jeden legislatívny návrh. "Do dnešného dňa riešia len zatýkanie, ale chlieb dať nevedia," podotkol. Poslanci okolo Hlasu podporia v parlamente akýkoľvek návrh, ktorý má pomôcť ľuďom. Zároveň však tvrdia, že predstavená pomoc je nedostatočná a slabá.
Miroslav Žiak (SaS), archívna snímka.
Foto: TASR Martin Baumann

Čo sa týka platenia za ruský plyn v rubľoch, je Slovensko za jednotný postup v rámci Európskej únie. "Tu je dôležitá solidarita. Keď sa rozhodneme všetci neplatiť v tých rubľoch, tým pádom sa môže stať, že nás Rusko odpojí. Aj keď, čo by potom Rusko s tým robilo," skonštatoval Žiak. Slovensku podľa neho nehrozí, že ostane bez plynu. Ak by sa to stalo, SR má dostatok plynu do najbližšej jari, deklaroval Žiak.

Zastavenie plynu by znamenalo katastrofu pre hospodárstvo a rodiny, myslí si Šutaj Eštok. Doplnil, že je povinnosťou vlády robiť všetky kroky pre to, aby bola garantovaná energetická bezpečnosť Slovenska. V EÚ je k plynu podľa Šutaja Eštoka nejednotný postoj.