Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Šutaj Eštok: Valorizácia policajných výsluhových dôchodkov bude 14,5%

Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Foto: TASR Jaroslav Novák

Nadácia Zastavme korupciu zároveň informovala o tom, že Národná kriminálna agentúra by mala prejsť zmenami, ktoré majú oslabiť vyšetrovanie korupcie a ďalšej kriminality.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 26. marca (TASR) - Valorizácia výsluhových dôchodkov pre policajtov je schválená vo výške 14,5 percenta. Mala by stáť zhruba 40 miliónov eur. Pre médiá to v utorok uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Nadácia Zastavme korupciu v utorok upozornila, že políciu čakajú škrty súvisiace so šetrením a plánovaná valorizácia o 14,6 percenta nebude.

"Chcem verejne garantovať, že všetkých 40 miliónov eur na valorizáciu pôjde. Chcem vyvrátiť všetky hoaxy o tom, že valorizácia bude niekde na úrovni štyroch percent," poznamenal Šutaj Eštok.

Zvýšenie výsluhových dôchodkov považuje minister za jeden z faktorov, prečo policajti odchádzajú do dôchodku po odslúžení 25 rokov. "To iba prehĺbi stav toho zboru z hľadiska podstavu, do ktorého som prišiel. Je to najhoršia situácia v histórii Slovenskej republiky v rámci Policajného zboru," povedal Šutaj Eštok. Tvrdí, že spolu s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD) hľadajú zdroje na to, aby do polície dostali nových mladých ľudí.

Nadácia Zastavme korupciu zároveň informovala o tom, že Národná kriminálna agentúra by mala prejsť zmenami, ktoré majú oslabiť vyšetrovanie korupcie a ďalšej kriminality. "Po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) to bude ďalšia rana čestným policajtom a prokurátorom, ktorí v posledných rokoch stíhali korupciu na najvyšších miestach," povedala riaditeľka nadácie Zuzana Petková.

Minister vnútra v tejto súvislosti garantoval, že žiadny vyšetrovateľ nebude prepustený. Ide mu podľa vlastných slov len o to, aby Slovensko malo funkčný a efektívny systém v rámci prezidiálnych policajných útvarov. Hovorí, že existuje viacero alternatív na zmeny v polícii. Musia reagovať aj na zrušenie ÚŠP.