Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Šutaj Eštok vyzval OĽaNO na verejný híring na miesta prednostov úradov

Na snímke Matúš Šutaj Eštok (SMER-SD). Foto: TASR - Michal Svítok

Poslanec Smeru-SD spochybnil predvolebné sľuby Matoviča o tom, že jeho hnutie bude dbať na transparentné, odborné a profesionálne nominácie v štátnej správe.

Bratislava 28. mája (TASR) - Poslanec Matúš Šutaj Eštok (Smer-SD) spolu so straníckymi kolegami vyzval premiéra Igora Matoviča a jeho hnutie OĽaNO, aby na miesta odvolaných prednostov obvodných úradov urobili verejné vypočutie. Poslanec na štvrtkovej tlačovej konferencii upozornil na to, že OĽaNO chce vymeniť všetkých 72 prednostov obvodných úradov "na základe netransparentných a neprofesionálnych výberových kritérií".

Šutaj Eštok spochybnil predvolebné sľuby Matoviča o tom, že jeho hnutie bude dbať na transparentné, odborné a profesionálne nominácie v štátnej správe. Dnes podľa poslanca robí vláda opak. "Namiesto odbornosti a profesionality budú nominovaní na miesta prednostov v celej regionálnej štátnej správe vyslovene politickí nominanti, ktorí prejdú politickým procesom, ktorý bude organizovať OĽaNO," uviedol s tým, že tak dôjde k zásadnému odprofesionalizovaniu štátnej správy a politizácii.

Poslanci preto vyzývajú premiéra, ale aj hnutie OĽaNO, aby urobili verejné vypočutie na miesta prednostov obvodných úradov. "Aby tak zabezpečili transparentný a profesionálny výber, o ktorom hovoril premiér, keď upokojoval všetkých úradníkov, aby sa nebáli o svoje pozície," dodal Šutaj Eštok.