Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Súťaž o najlepší prístup ku klíme a energetike vyhrala Šaľa

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Alexander Ballek

Druhú cenu vyhrala obec Nižný Slavkov v okrese Sabinov za systematické znižovanie spotreby energie v budovách a za efektívne využívanie miestnych obnoviteľných zdrojov.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Prvý ročník súťaže o najlepší prístup ku klíme a energetike vyhralo mesto Šaľa. Na druhom mieste sa umiestnila obec Nižný Slavkov a tretiu cenu získalo mesto Piešťany. Občianske združenie Priatelia Zeme-Cepa, ktoré súťaž zrealizovalo, o tom informuje na svojom webe.

Šaľa získala prvé miesto za systematické znižovanie spotreby energie v budovách a doprave, za cielenú podporu verejnej dopravy, nemotorovej dopravy a elektromobility, za efektívne využívanie obnoviteľných zdrojov v systéme centrálneho zásobovania teplom a za pravidelné sledovanie, vyhodnocovanie a prezentovanie energetických a emisných ukazovateľov.

Druhú cenu vyhrala obec Nižný Slavkov v okrese Sabinov za systematické znižovanie spotreby energie v budovách a za efektívne využívanie miestnych obnoviteľných zdrojov. Na treťom mieste sa umiestnilo mesto Piešťany za systematický prístup k energetickému plánovaniu, za rozvoj nemotorovej dopravy a efektívne znižovanie spotreby energie v budovách a verejnom osvetlení.

Súťaž KlimaOBEC sa konala od 11. mája do konca júna. Hodnotila sa v nej najmä koncepčnosť realizovaných opatrení a to, či spĺňajú kritériá dobrej praxe. Do súťaže sa prihlásilo celkovo 11 samospráv.