Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na horách sa mierne oteplilo, sneh sa však udržal vo vysokých polohách

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počasie na horách ovplyvňuje zvlnený studený front, ktorý priniesol oblačné až zamračené počasie a zrážky, od 1000 metrov nad morom snehové.

Liptovský Hrádok 5. januára (TASR) – Oteplenie uplynulých dní spôsobilo masívny úbytok snehovej pokrývky v slovenských pohoriach. Súvislá vrstva snehu sa udržala len v stredných a vo vysokých polohách. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Zdôraznil, že vo vysokých polohách Západných a Vysokých Tatier v stredu naďalej platí druhý stupeň lavínového nebezpečenstva z päťdielnej medzinárodnej stupnice. "V Nízkych Tatrách, Veľkej a Malej Fatre a v nízkych polohách je malá lavínová hrozba, prvý stupeň. Za posledných 24 hodín pribudlo v najvyšších polohách do piatich centimetrov nového snehu," doplnil.

Hlavným lavínovým problémom vo vysokých polohách je podľa Buliaka vetrom previaty sneh. V nižších polohách je to mokrý sneh na všetkých orientáciách. "Počas dňa očakávame ochladzovanie a zamŕzanie snehovej pokrývky, čo bude mať pozitívny účinok na jej stabilizáciu," skonštatoval.

Počasie na horách ovplyvňuje zvlnený studený front, ktorý priniesol oblačné až zamračené počasie a zrážky, od 1000 metrov nad morom snehové. Teploty sa pohybujú od mínus troch v najvyšších polohách, do plus siedmich stupňov Celzia na podhorí. Fúka juhozápadný vietor s rýchlosťou v nárazoch do 72 kilometrov za hodinu.