Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Svätomartinská zbierka podporí výstavu domov po tornáde na Morave

Na archívnej snímke zničený rodinný dom v obci Hrušky na Morave, 25. júna 2021. Foto: TASR - Jakub Kotian

Minulý rok zbierka podporila štúdium a pobyt v seminári pre bohoslovcov diecézy Gikongoro v Rwande a štúdium a pobyt v seminári pre bohoslovcov arcidiecézy Erbil v Iraku.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Výstavbu domu pre seniorov, ktorí po tornáde na Morave nemajú prostriedky na obnovu tých svojich, podporí tohtoročná dobročinná Svätomartinská zbierka. V kostoloch Bratislavskej arcidiecézy bude pri všetkých svätých omšiach v nedeľu 14. novembra. Informuje o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska na svojom webe.

Prvá Svätomartinská zbierka sa konala v roku 2009. Finančné prostriedky sa vtedy použili na prestavbu a prístavbu domu Cenacolo v Kráľovej pri Senci. Minulý rok zbierka podporila štúdium a pobyt v seminári pre bohoslovcov diecézy Gikongoro v Rwande a štúdium a pobyt v seminári pre bohoslovcov arcidiecézy Erbil v Iraku.

Zbierku ohlasuje zvyčajne pastiersky list arcibiskupa. Aj tento rok si ho veriaci vypočujú v kostoloch. Bratislavská arcidiecéza pri príležitosti sviatku svätého Martina, patróna katedrálneho chrámu i celej arcidiecézy, zároveň v týchto dňoch organizuje Svätomartinské trojdnie. Slávnostné sväté omše v Katedrále sv. Martina v Bratislave sú slávené na poďakovanie za návštevu Svätého Otca Františka na Slovensku, osobitne za službu všetkých dobrovoľníkov, liturgických spolupracovníkov na slávení v Šaštíne a všetkých, ktorí akýmkoľvek spôsobom pripravovali a organizovali stretnutia s pápežom. Záverečné dve budú vo štvrtok o 18.00 h a v nedeľu 14. novembra o 10.30 h. Hlavným celebrantom bude bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.