Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Svätorečenie bolo výnimočné tým, že oboch pápežov si mnohí pamätajú

Svätorečenie Pápeža vo Vatikáne Foto: TASR/AP

Pre TASR to uviedol cirkevný analytik Imrich Gazda, ktorý sa taktiež zúčastnil na kanonizačnom obrade na Námestí sv. Petra v Ríme.

Rím 27. apríla (TASR) – Svätorečenie pápežov Jána XXIII. a Jána Pavla II. bolo mimoriadne tým, že boli svätorečení naraz dvaja pápeži 20. storočia, ktorých si mnohí ešte osobne pamätajú. Pre TASR to uviedol cirkevný analytik Imrich Gazda, ktorý sa taktiež zúčastnil na kanonizačnom obrade na Námestí sv. Petra v Ríme.

"Dnešné svätorečenie bolo svätorečením, na ktorom boli prítomní štyria pápeži. Dvaja fyzicky a dvaja duchovne," dodal Gazda. Kanonizačnému obradu predsedal pápež František. Zúčastnil sa ho aj jeho predchodca Benedikt XVI.

Ako uviedol Gazda, pre Slovákov je blízka najmä osoba Jána Pavla II., keďže pochádzal z Wadowíc, ktoré sú neďaleko slovenských hraníc. "Ako mladý kňaz a potom biskup veľmi rád navštevoval Tatry. Počas socializmu bol aj osobne v kontakte s mnohými slovenskými kňazmi. Bol veľmi dobre informovaný o situácii v Česko-Slovensku a on sám bol takým hlasom mlčiacej cirkvi v socialistickom bloku a teda aj hlasom cirkvi na Slovensku," dodal Gazda.

Cirkevný analytik zdôraznil, že Ján Pavol II. sa netajil svojim vzťahom k Slovákom. "K Slovákom mal veľmi blízko, čo neustále zdôrazňoval, aj sa k nám hlásil a napokon trikrát navštívil našu krajinu, čo je na to, aká sme malá krajina, dosť veľa," uviedol.

Gazda bol v Ríme už od piatku a vnímal atmosféru v hlavnom meste Talianska. Ako povedal, po ceste sem videl desiatky poľských autobusov s pútnikmi. "Rím bol plný Poliakov. Mnohí prespávali zo soboty na nedeľu hneď za zátarasami, aby sa mohli hneď ráno ocitnúť ako prví na námestí. Boli tam naozaj ľudia zo všetkých vekových skupín," povedal Gazda s tým, že Rimania organizáciu podujatia zvládli.

Organizátori uviedli, že na svätorečení sa zúčastnilo okolo 800.000 pútnikov z celého sveta.

Svätorečenie bolo mimoriadne tým, že boli svätorečení dvaja pápeži




Pre Slovákov je blízky najmä Ján Pavol II.




Rím bol plný Poliakov