Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Svet zdravia a ProCare očakávajú kompenzáciu zvýšených nákladov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Enormný rast cien trápi i štátne nemocnice, niektorým narástli aj šesťnásobne. Viaceré z nich očakávajú pomoc a rokujú s rezortom zdravotníctva.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Sieť nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare očakáva, že vláda bude zdravotným poskytovateľom kompenzovať zvýšené náklady za energie. Pre TASR to uviedla jej komunikačná špecialistka Jana Fedáková. Nemocnice a polikliniky podľa nej zaznamenali medziročný nárast cien okolo 100 percent.

Nárast by bol ešte väčší, ak by nekúpili objemy komodít vopred. "Ceny a dodávky plynu máme zazmluvnené na časť roku 2023, ceny a dodávky elektriny len na rok 2022," ozrejmila Fedáková. Pri aktuálnych trhových cenách by za elektrinu podľa nej zaznamenali 500- až 1000-percentný nárast nákladov.

ProCare a Svet zdravia sú podľa nej členmi Asociácie nemocníc Slovenska, ktorá o energiách rokuje s vládou. "Predkladá im analýzy zvýšených nákladov na energie, ale aj ostatných nákladov, ktoré sa zvyšujú vplyvom inflácie," dodala.

Enormný rast cien trápi i štátne nemocnice, niektorým narástli aj šesťnásobne. Viaceré z nich očakávajú pomoc a rokujú s rezortom zdravotníctva.

Rezort zdravotníctva reagoval, že situáciou sa zaoberá spoločne s vládou. Doplnil, že dosahy rastu cien energií pociťujú všetky ministerstvá na Slovensku. V prípade nemocníc treba podľa neho mať na zreteli užší priestor na možné kompromisy medzi úsporou a spotrebou.