Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Združenie Slovákov v zahraničí vyzýva na pomoc Slovákom na Ukrajine

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na Ukrajine žije asi 11.000 Slovákov, časť z nich je držiteľom osvedčenia zahraničného Slováka.

Bratislava 24. februára (TASR) - Svetové združenie Slovákov v zahraničí (SZSZ) vyzvalo vládu SR a príslušné ministerstvá na zvýšený monitoring situácie slovenskej národnostnej menšiny na Ukrajine v súvislosti s prebiehajúcim vojnovým konfliktom na území susedného štátu. Zároveň navrhuje, aby v prípade krajanskej komunity na Ukrajine bola čo najviac využívaná možnosť udeliť občianstvo SR v rámci osobitnej kategórie, zrýchľujúcej a zjednodušujúcej administratívny proces.

Predseda SZSZ Vladimír Skalský pripomína, že pre osobitnú kategóriu žiadateľov s postavením Slováka žijúceho v zahraničí "s prínosom pre komunitu" možno udeliť občianstvo aj na základe podmienky povoleného pobytu na území SR bez špecifikácie jeho dĺžky, pričom o takejto žiadosti rozhoduje priamo minister vnútra. "SZSZ vyzýva ministra vnútra, aby v prípade Slovákov na Ukrajine používal štatút 'prínosu pre komunitu' maximálne extenzívne,“ uviedol Skalský.

Mieni, že ak sa členovia krajanskej komunity z Ukrajiny rozhodnú presťahovať na Slovensko, budú pre štát prínosom. "Sú kultúrne, jazykovo najbližší, Slovensko k nim má istý morálny záväzok a sú dobre kvalifikovaní a tradične pracovití," zdôraznil Skalský.

Na Ukrajine žije asi 11.000 Slovákov, časť z nich je držiteľom osvedčenia zahraničného Slováka. Žijú najmä v mestách a obciach na Zakarpatsku, ktoré bolo ako Podkarpatská Rus súčasťou prvej Československej republiky.