Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Svetový deň bielej palice sa tento rok presúva do online priestoru

Celoslovenská dopravno-výchovná akcia Deň bielej palice pri príležitosti Svetového dňa bielej palice. Na archívnej snímke sídlisko KVP v Košiciach v utorok 15. októbra 2013. Foto: TASR/Milan Kapusta

Medzi bariéry osôb so zrakovým postihnutím patrí aj orientácia v doprave.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Svetový deň bielej palice prebehne tento rok bez policajtov na bratislavských priechodoch pre chodcov. Jedenásty ročník udalosti sa presúva do online priestorov. TASR o tom informovala Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). Tá sa pri tejto príležitosti snaží každoročne upozorniť na bariéry človeka so zrakovým postihnutím.

"Pokynom 'nebeskej réžie' sa tento rok na priechodoch pre chodcov po celom Slovensku neuvidíme, ani na architektonické bariéry si v bratislavskom centre neposvietime," uviedlo ÚNSS, s tým, že udalosť sa presúva do online priestorov ich sociálnych sietí.



Medzi bariéry osôb so zrakovým postihnutím patrí aj orientácia v doprave. Policajti tak každoročne v októbri upozorňujú vodičov na ohľaduplnosť voči slabozrakým a nevidiacim. Upozorňujú na bielu palicu v doprave. Tá nevidiacim pomáha k samostatnosti a nezávislosti pri pohybe. "Vďaka tejto spolupráci už motoristov neprekvapí, keď človek, ktorý prišiel k priechodu pre chodcov zdanlivo bez ťažkostí, odrazu z kabelky či kabáta vytiahne bielu palicu a rovnako ako nevidiaci signalizuje, že chce prejsť na druhú stranu vozovky. Už vedia, že ide o človeka, ktorý má zachované len zvyšky zraku, ktoré sú v určitých situáciách nespoľahlivé a pre vlastnú bezpečnosť používa signalizačnú bielu palicu," spresnili.

"Hoci z dôvodu aktuálne platných obmedzení hliadky mestskej polície spolu s odborníkom z Oddelenia prevencie architektonických a dopravných bariér ÚNSS v uliciach tento rok neuvidíte, apelujeme touto cestou na všetkých, aby boli voči ľuďom s bielou palicou nanajvýš ohľaduplní. Zvlášť sa prihovárame tým, ktorí parkujú svoje vozidlá na vodiacich líniách, varovných a signálnych pásoch, prípadne na ne umiestňujú reklamné pútače," uviedol vedúci Oddelenia komunikácie a prevencie mestskej polície hlavného mesta SR Bratislavy Peter Pleva. Dodal, že takýmto vodičom môže byť pri kontrole udelená pokuta až do výšky 33.198 eur.