Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Svetový deň Rómov si pripomenú seminárom pre zamestnancov škôl

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Od roku 1990 si 8. apríla pripomíname rómsku kultúru, jazyk a tradície.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Na Slovensku žije približne 440.000 Rómov, v školách sa učia tisíce rómskych detí a v oblasti školstva pôsobia tiež desiatky rómskych pedagógov a odborných pracovníkov a pracovníčok. Od roku 1990 si 8. apríla pripomíname rómsku kultúru, jazyk a tradície. Pri tejto príležitosti Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVaM) organizuje seminár pre pedagogických a odborných zamestnancov škôl so zvýšeným počtom žiakov z marginalizovaných rómskych komunít.

Pri príležitosti Svetového dňa Rómov organizuje krajské pracovisko NIVaM v Prešove seminár pre pedagogických a odborných zamestnancov škôl so zvýšeným počtom žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a marginalizovaných rómskych komunít. Hlavným cieľom je prezentovať prvky rómskej kultúry, ktoré sú využiteľné v praxi. TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Seminár sa uskutoční 11. apríla.

NIVaM dlhodobo pomáha školám v tomto smere rôznymi projektmi a tvorbou metodických materiálov, učebníc a kníh, organizuje pre pedagogickú komunitu a pracovníkov s mládežou rôzne školenia a vzdelávacie podujatia. Je tiež garantom súťaže Naša rómčina. "Súčasťou aktuálnej kurikulárnej reformy je aj vypracovanie nových pedagogických dokumentov z rómskeho jazyka a literatúry," uviedli z rezortu školstva. Vďaka projektu Inovatívne vzdelávanie učiteľov s cieľom zvýšiť ich interkultúrne kompetencie vo vzdelávacom procese rómskych žiakov sa podarilo zvýšiť počet učiteľov, ale aj ďalších zamestnancov škôl, v oblasti využívania rómskeho jazyka, začleňovania informácií o rómskej histórii a kultúre do vyučovacieho procesu.

"V NIVaM sme si vedomí, že dôležitým faktorom pre dosahovanie lepších školských výsledkov detí je nevyhnutné prispôsobenie podmienok vzdelávania ich sociálnym, kultúrnym a jazykovým špecifikám. Preto je medzi našimi prioritami vytváranie vzdelávacích podmienok, ktoré umožnia deťom, žiakom a žiačkam vzdelávať sa v materinskom rómskom jazyku a viac spoznávať rómsku kultúru a históriu," povedala riaditeľka odboru podpory formálneho vzdelávania NIVaM Svetlana Síthová. NIVaM pripravuje tento rok i podujatie s názvom Vzdelávanie v oblasti práce s rómskou mládežou.