Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Sviatok Božieho tela oslávia ľudia s biskupmi procesiami na námestiach

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Trnavská arcidiecéza a rektorát Katedrály sv. Jána Krstiteľa v Trnave pozýva mladých, seniorov, rodiny s deťmi na slávnosť Božieho tela spojenú s eucharistickou procesiou ulicami mesta Trnava.

Bratislava 13. júna (TASR) - Pri príležitosti slávenia Slávnosti Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi, známeho ako Božie telo, ktoré pripadá na štvrtok 16. júna, sa na viacerých miestach Slovenska uskutočnia vonkajšie verejné slávnosti spojené s uctením eucharistie. Viaceré z nich budú preložené na nedeľu (19. 6.). Informuje o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS).

V nedeľu 19. júna sa v Bratislave uskutoční vonkajšia verejná slávnosť Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi pozostávajúca z pontifikálnej svätej omše na Primaciálnom námestí o 10.30 h. Eucharistická procesia bude smerovať k farskému kostolu sv. Jána z Mathy (Trojička) na Župnom námestí.

Trnavská arcidiecéza a rektorát Katedrály sv. Jána Krstiteľa v Trnave pozýva mladých, seniorov, rodiny s deťmi na slávnosť Božieho tela spojenú s eucharistickou procesiou ulicami mesta Trnava. Oslava Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi sa uskutoční 19. júna. Slávnosť sa začne svätou omšou o 9.30 h a po nej bude nasledovať slávnostná procesia ulicami mesta Trnava.

V Banskej Bystrici bude slávnosť Božieho tela preložená na nedeľu 19. júna, keď bude spojená s centrálnou eucharistickou procesiou. Svätú omšu o 10.00 h bude vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie celebrovať banskobystrický biskup Marián Chovanec. Následne bude cez Námestie Štefana Moysesa a Námestie SNP prechádzať eucharistická procesia so štyrmi oltárikmi. Procesia bude zakončená pred katedrálou.

V katedrále sv. Martina v Spišskej Kapitule bude slávnostná svätá omša na slávnosť Božieho tela a krvi 16. júna o 17.00 h. Sláviť ju bude diecézny administrátor Ján Kuboš. V prípade priaznivého počasia bude po svätej omši nasledovať tradičná procesia v priestoroch Spišskej Kapituly.