Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Sviatkom Krstu Pána sa v nedeľu 12. januára skončí vianočné obdobie

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Pôvodne si cirkev tento sviatok pripomínala spolu s poklonou troch mudrcov a s prvým Ježišovým zázrakom v Káne na sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov 6. januára.

Bratislava 11. januára (TASR) - Kresťania si v nedeľu 12. januára pripomenú sviatok Krstu Pána v rieke Jordán. Táto udalosť bola medzníkom v pozemskom živote Ježiša, znamenala totiž začiatok jeho verejného účinkovania. Zaznamenali to všetci traja synoptickí evanjelisti Matúš, Marek a Lukáš a implicitne sa o ňom zmieňuje aj Ján.

Pôvodne si cirkev tento sviatok pripomínala spolu s poklonou troch mudrcov a s prvým Ježišovým zázrakom v Káne na sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov 6. januára. Od roku 1969 sa však slávi osobitne, a to v nedeľu po Zjavení Pána. Sviatkom Krstu Pána sa v nedeľu skončí vianočné obdobie.

Gréckokatolícki veriaci aj v súčasnosti slávia podľa byzantskej tradície Krst Pána Ježiša Krista na sviatok Bohozjavenia - 6. januára. V tento deň si pripomínajú začiatok verejného účinkovania Ježiša Krista, jeho krst v rieke Jordán, ako aj zjavenie sa Presvätej Trojice svetu.

Slovenská katolícka televízia TV LUX bude v nedeľu 12. januára vysielať od 09.30 h v priamom prenose slávnosť Krstu Pána vo Vatikáne. Sv. omšu pri príležitosti tohto sviatku bude celebrovať v Sixtínskej kaplnke pápež František, ktorý počas nej pokrstí niekoľko detí, informovala Tlačová kancelária KBS v Bratislave.