Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Sviatok svätého Martina si pripomenú v Bratislave aj Spišskej Kapitule

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bratislavská arcidiecéza pozýva pri príležitosti sviatku svätého Martina na Svätomartinské trojdnie.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Katolícka cirkev si v piatok (11. 11.) v liturgickom kalendári pripomenie svätého Martina z Tours, biskupa. Svätý Martin je patrónom katedrálneho chrámu v Bratislave i Bratislavskej arcidiecézy. Zároveň je patrónom katedrály v Spišskej Kapitule. Pri príležitosti sviatku chystajú na oboch miestach slávenia s biskupmi. Informuje o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska na svojom webe.

S Martinom sa najčastejšie spája epizóda, ako počas cesty na koni stretol žobráka. Nemal mu čo dať, tak sa podelil o polovicu svojho plášťa. Tak sa aj znázorňuje – na koni, s vojenským plášťom a niekedy aj s husou.

Bratislavská arcidiecéza pozýva pri príležitosti sviatku svätého Martina na Svätomartinské trojdnie. Okrem slávení tematických svätých omší bude jeho súčasťou aj Svätomartinský sprievod, ktorý sa uskutoční v sobotu 12. novembra. Podujatie sa začne slávnostnou svätou omšou o 16.00 h v Katedrále sv. Martina a po nej bude nasledovať inscenácia o sv. Martinovi z Tours v dolnej časti Rudnayovho námestia. Pokračovať bude sprievodom ulicami Starého Mesta spolu so svätým Martinom na koni.

V nedeľu 13. novembra sa pri všetkých svätých omšiach uskutoční tradičná Svätomartinská zbierka. Výťažok zbierky by sa v tomto roku použil na nákup nového mamografu pre Onkologický ústav sv. Alžbety v Bratislave a na nákup polohovacích postelí pre Nemocnicu Milosrdných bratov v Bratislave.

Odpustová slávnosť v Katedrále sv. Martina v Spišskej Kapitule sa uskutoční rovnako v piatok. Hlavým celebrantom a kazateľom bude spišský diecézny administrátor Ján Kuboš. Omša sa uskutoční aj v nedeľu 13. novembra, celebrantom bude emeritný pomocný biskup Spišskej diecézy Andrej Imrich.

V sobotu 12. novembra si pripomenú v Katedrále sv. Martina pamätný deň narodenia biskupa Jána Vojtaššáka. Kazateľom bude farár z farnosti Zákamenné Cyril Hamrák.