Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Palušková: Novela zákona o obhliadkach mŕtvych nie je dobre pripravená

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Šéfka lekárskej spoločnosti poukázala na to, že prehliadky mŕtvych sú odborne aj ľudsky citlivou témou.

Bratislava 17. júna (TASR) - Novela zákona týkajúca sa obhliadok mŕtvych nie je dobre pripravená. Prácu ambulancií vráti pred rok 2018. Tvrdí to prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) Monika Palušková.

Riešenie vidí v tom, aby Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) začal pracovať na vytvorení tzv. inštitútu koronera podľa modelov zo zahraničia. Takýto návrh novely by podľa jej slov mohol byť predložený na rokovanie do Národnej rady (NR) SR na jeseň tohto roka.

Šéfka lekárskej spoločnosti poukázala na to, že prehliadky mŕtvych sú odborne aj ľudsky citlivou témou. Tá prichádza podľa jej slov v nevhodnom čase, keď sú nielen všetci zdravotníci extrémne unavení po viac ako ročnom boji s ochorením COVID-19 v prvej línii.

"Navyše sa k téme neuskutočnila žiadna odborná diskusia. Novela zákona, ktorá má prehliadky mŕtvych upravovať, sa pri rokovaní v NR SR zrejme má riešiť prílepkom k iným zákonom cez poslanecký návrh," povedala s tým, že návrhy závažných legislatívnych zmien sa nemôžu riešiť v zrýchlenom legislatívnom konaní.

ÚDZS chce zmenu legislatívy aj z toho dôvodu, že celkové výdavky na zabezpečenie obhliadky mŕtvych sa v roku 2020 vyšplhali na sumu vyššiu ako 2,46 milióna eur. Poukázal na to, že v porovnaní s obdobím pred zmenou zákona od roku 2017, keď išlo o 767.000 eur, stúpli až 3,2-násobne, teda o 321 percent. Obhliadky mŕtvych tiel chce úrad zabezpečiť formou dobrovoľnosti aj vďaka (v porovnaní s rokom 2018) 60-percentnému zvýšeniu platieb pre zainteresovaných lekárov.

SVLS sa pýta, či sa rozpočet zvyšuje preto, lebo financovanie nie je efektívne, alebo aj preto, lebo úhrady za prehliadky mŕtvych pred rokom 2018, keď došlo k legislatívnej zmene, boli tak extrémne finančne podhodnotené.

Palušková doplnila, že prioritou všeobecných lekárov je poskytovať modernú, dostupnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť vlastným pacientom v ambulancii. "Aj preto by bola ďalšia povinnosť pre ambulantných lekárov - a to akákoľvek - nerealizovateľná vrátane povinnosti prehliadok mŕtvych. Lekári už na ňu jednoducho nemajú kapacitu - časovú, fyzickú ani psychickú," dodala.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


ÚDZS podľa spoločnosti všeobecných lekárov deklaruje, že má dostatok dobrovoľníkov, ktorí majú o prácu záujem. Palušková tvrdí, že všetci budú žiadať konkrétne čísla.

Za nereálne považuje, aby štát od lekárov žiadal, aby po svojej práci v ambulancii ťahali ďalšiu "šichtu" pri prehliadkach a ráno boli pripravení postarať sa o svojich živých pacientov. "Je nás v ambulanciách veľmi málo a bude ešte menej. Ak sa štát k lekárom bude správať macošsky, niektoré ambulancie sa zatvoria už navždy," uzavrela.