Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

ŠVPS: Najviac nedostatkov sa aj v apríli 2023 zistilo v hygiene

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V apríli tohto roka vykonali inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ 3301 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu.

Bratislava 21. mája (TASR) - Najviac nedostatkov pri kontrolách potravín sa aj v apríli 2023 zistilo v hygiene, a to budov a prevádzky, v hygiene technologického zariadenia a pomôcok či v hygiene skladovania. Vyplýva to z aktuálnej správy Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR.

V apríli tohto roka vykonali inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ 3301 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Úradnú kontrolu vykonali u 1104 právnych subjektov a 1778 prevádzok.

Nedostatky sa zistili pri 189 kontrolách. "Z uvedeného počtu bolo zistených 650 nedostatkov. Mimo pracovnej doby bolo vykonaných 51 úradných kontrol, počas ktorých inšpektori skontrolovali 33 právnych subjektov a 47 prevádzok, nedostatky boli zistené u 25 maloobchodných prevádzok," spresnila veterinárna a potravinová správa.

Za zistené nedostatky počas úradných kontrol inšpektori uložili opatrenia na mieste na odstránenie nedostatkov a 50 blokových pokút v celkovej výške 2340 eur. "Závažnejšie zistené nedostatky boli riešené v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona o potravinách. V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 50 rozhodnutí o pokute v správnom konaní vo výške 46.900 eur," dodala ŠVPS.