Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Veterinárna správa zisťuje, či boli infikované jahody dovezené do SR

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čakáme na informáciu z EK cez výstražný systém, o aké druhy jahôd ide, o akú šaržu, a hlavne, či bol tento výrobok dovezený do SR, uviedla Paulína Kojnok z Kancelárie ústredného riaditeľa ŠVPS SR.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR pri mrazených poľských jahodách infikovaných infekčnou hepatitídou stále čaká na oznámenie cez výstražný systém Európskej únie (EÚ). Uviedla to pre TASR Paulína Kojnok z Kancelárie ústredného riaditeľa ŠVPS SR.

"Na základe mediálnej informácie o výskyte infekčnej hepatitídy u pacientov, ktorí v anamnéze uviedli konzumáciu mrazených jahôd dovezených z Poľska, vo Švédku a Rakúsku sme začali zisťovať, či takéto alebo obdobné výrobky z mrazených jahôd boli dovezené na Slovensko. Stále čakáme na informáciu z Európskej komisie (EK) cez výstražný systém, o aké druhy jahôd ide, o akú šaržu, a hlavne, či bol tento výrobok distribuovaný na Slovensko," spresnila Kojnok.

Podľa hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daše Račkovej ÚVZ SR zatiaľ nedostal z Národného kontaktného bodu pre RASFF (rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá) žiadnu informáciu o tom, že by boli inkriminované potraviny distribuované aj do zariadení spoločného stravovania, ktorých kontrola spadá pod ÚVZ SR.

"Uvedené však budeme monitorovať. V prípade, že ÚVZ SR dostane takúto informáciu z Národného kontaktného bodu pre RASFF, verejnosť o tom bude bezodkladne informovať. Epidemiológovia z ÚVZ SR zatiaľ nezaznamenali prípady nakazenia vírusovou hepatitídou typu A, ktoré by mali mať súvis s konzumáciou mrazených jahôd," doplnila Račková.

Švédski a rakúski odborníci dospeli genetickým skúmaním vírusu spôsobujúceho hepatitídu typu A v oboch krajinách k záveru, že zdrojom infekčného ochorenia v oboch štátoch boli dovezené mrazené jahody z Poľska. Informáciu, ktorú priniesol odborný časopis Eurosurveillance, sprostredkovala v utorok (16. 10.) tlačová agentúra APA. Podľa nej sa pravdepodobne infikované produkty z Poľska mohli dostať cez dva veľkoobchody aj na Slovensko.

Vo Švédsku zaznamenali do 9. októbra 20 prípadov vírusového zápalu pečene typu A, pričom 17 z nich potvrdili laboratórne testy. Najmenej desiati z týchto pacientov konzumovali zmrazené jahody z Poľska. V Rakúsku zaznamenali od júla 14 takýchto prípadov.

Vírusy spôsobujúce ochorenia vo Švédsku i v Rakúsku boli identické, konštatovali experti. V Rakúsku napríklad zistili, že vo ôsmich prípadoch pacienti konzumovali ryžu s jahodami s ingredienciami dovezenými istou veľkoobchodnou spoločnosťou z Poľska. Medzi odberateľmi tohto tovaru figurovali popri 13 iných rakúskych veľkoobchodoch, dvoch nemocničných kuchyniach v alpskej republike, výrobcovi jedál z Talianska aj dva veľkoobchody zo Slovenska. Názvy týchto firiem rakúska agentúra neuviedla.