Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ŠVPS: Zo 4625 kontrol potravín sa zistili v novembri nedostatky v 187

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Za účelom odstránenia zistených nedostatkov boli podľa veterinárov na mieste uložené opatrenia a blokové pokuty v celkovej výške 2600 eur.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR v novembri 2022 vykonali 4625 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Pri 187 kontrolách sa zistili nedostatky. Prekontrolovaných bolo 1245 právnych subjektov a 2058 prevádzok. Informovala o tom ŠVPS.

"Z celkového počtu kontrol 4625 bolo najviac úradných kontrol v mesiaci vykonaných v malých predajniach (26,7 %), v stredných predajniach (22,8 %) a hyper- a supermarketoch (20,2 %)," spresnili veterinári.

Vykonaných bolo 79 kontrol mimo bežnej pracovnej doby, z čoho pri 23 kontrolách sa zistili nedostatky. Mimo pracovnej doby bolo skontrolovaných 49 právnych subjektov a 77 prevádzok, nedostatky sa zistili na 23 maloobchodných prevádzkach.

"Najviac nedostatkov bolo v hygiene technologického zariadenia a pomôcok, v hygiene budov a prevádzky, v hygiene skladovania. Priebežné výsledky úradných kontrol ukazujú, že prevádzkovatelia potravinárskych podnikov najčastejšie nedodržiavajú hygienu technologického zariadenia a pracovných pomôcok," zdôraznila ŠVPS.

Za účelom odstránenia zistených nedostatkov boli podľa veterinárov na mieste uložené opatrenia a blokové pokuty v celkovej výške 2600 eur. "Ďalšie nedostatky, ktoré boli zistené počas výkonu úradných kontrol, sa riešili v správnom konaní. V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 72 rozhodnutí o pokute v správnom konaní. Pokuty boli uložené vo výške 98.400 eur. Najvyššia právoplatná pokuta v tomto mesiaci predstavovala 24.000 eur," dodala veterinárna správa.