Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Svrček: Zvýšený príspevok pre Maticu slovenskú je minimálnym základom

Na archívnej snímke poslanec Miloš Svrček. Foto: TASR - Jakub Kotian

Predseda MS Marián Gešper pripomenul, že dotácia predstavuje nevyhnutný prevádzkový základ na dôstojné fungovanie matice.

Bratislava 6. mája (TASR) - Matica slovenská (MS) si prešla v posledných rokoch ťažkým obdobím z hľadiska hospodárskej a ekonomickej situácie. Uviedol to poslanec Národnej rady (NR) SR Miloš Svrček (Sme rodina), ktorý predložil novelu prinášajúcu zvýšenie každoročnej dotácie pre MS na 1,5 milióna eur. Parlament novú legislatívu schválil na aktuálnej schôdzi. Schválený príspevok je podľa neho minimálna suma na základné fungovanie inštitúcie.

"Za posledné roky došlo k veľmi rapídnemu zníženiu dotácií a ekonomickej podpory tejto ustanovizne," skonštatoval Svrček na piatkovej tlačovej konferencii. Dodal, že minulý rok bol z hľadiska financovania matice najkomplikovanejší za posledných desať rokov. "Matica slovenská dostala zo štátu historicky najnižšiu dotačnú podporu za posledné desaťročie vo výške 1.344.600 eur a súčasne vytvorila z dôvodu pandémie aj najnižšie vlastné príjmy," zdôraznil poslanec.

Pokles príjmov mal podľa Svrčeka následky na činnosť MS, prevádzkovanie a udržiavanie nehnuteľností budov, platenie nájmov a hlavne na personálne zoštíhlenie na mnohých pracoviskách MS. "Tiež muselo ústredie celoplošne znižovať rozpočty všetkých pracovísk rôznou mierou tak, aby boli zachované aspoň tie najnutnejšie aktivity," vysvetlil poslanec.

Nová legislatíva má byť účinná od januára 2023. SaS, ktorá novelu nepodporila, ukázala podľa Svrčeka "veľmi prízemný prístup" k návrhu zákona a k tomu, ako si ctí takéto ustanovizne.

Predseda MS Marián Gešper pripomenul, že dotácia predstavuje nevyhnutný prevádzkový základ na dôstojné fungovanie matice. "Drvivá väčšina finančných prostriedkov ide na udržanie pracovísk, ako aj na odborný a vedecký výskum a na podporu kultúrnych i regionálnych podujatí," uviedol predseda. Dúfa, že v budúcnosti dôjde k ďalšej podpore matice.