Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Z vraždy bossa Miroslava Sýkoru obvinili štyroch ľudí

Čongiho zavraždili 9. septembra 2004 v Bratislave.

Bratislava 13. mája (TASR) - Z vraždy údajného bossa podsvetia Miroslava Sýkoru polícia obvinila štyroch ľudí. Medzi nimi aj údajného šéfa nitrianskeho podsvetia Ľuboša F. Informuje o tom portál čas.sk, ktorý pripomenul, že Sýkoru, po ktorom je pomenovaná jedna z bratislavských zločineckých skupín, popravili 6. februára 1997 pred bratislavským hotelom Holiday Inn na Bajkalskej ulici.

Miroslav Sýkora patril medzi nadpriemerne inteligentných mužov bratislavského podsvetia. Vysokoškolské štúdium začal na elitnej diplomatickej škole v Moskve. Jeho otec pôsobil ako diplomat na Ukrajine a neskoršie v Rusku. Moskovskú školu medzinárodných vzťahov absolvovala elita zo Slovenska. Po návrate na Slovensko necelý rok študoval v Bratislave žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Už počas vysokoškolského štúdia Sýkora vytvoril okolo seba silnú skupinu mužov, ktorí krátko po Nežnej revolúcii pôsobili najmä ako výpalníci, vydierači, aktéri veľkých krádeží a biele kone. Spočiatku sa venoval menšej trestnej činnosti ako napríklad obchodu s kaviárom, hazardným hrám, falšovaniu dokumentov, kupliarstvu a podobne.

Okolo Sýkoru sa pohybovali na začiatku 90. rokov po rusky hovoriace osoby. Neskôr začal grupovať svoju skupinu z bývalých bratislavských biletárov a vekslákov, medzi ktorými boli po jeho smrti aj štyria najvplyvnejší ľudia, a to neskoršie zavraždený Peter Čongárdy, alias Čongi, Róbert L., alias Kýbel, po ktorom sa v súčasnosti pátra v súvislosti s vraždou podnikateľa Romana Deáka a inou trestnou činnosťou. Ďalej Ladislav B., ktorý je v súčasnosti vo väzbe, a František B., obžalovaný z vydierania bývalej krčmy U Matúša. Podľa viacerých neoficiálnych zdrojov metódy, ktoré neskôr uplatňoval Sýkora v bratislavskom a napokon aj celoslovenskom podsvetí, sa "naučil" v Rusku. Skupina sýkorovcov začala vznikať a pôsobiť v polovici 90. rokov, kedy ešte "nefungovala" v hlavnom meste skupina piťovcov z Lamača a vplyv v Bratislave mali len skupiny svobodovcov, takáčovcov a menší vplyv skupina suchánkovcov.

Členovia skupiny sa navzájom nepoznali. Sýkora používal sofistikované metódy. Vyššie postavení členovia jeho skupiny pri získavaní finančných prostriedkov neuplatňovali hrubú silu, ale zastrašovanie prostredníctvom najatých, v posilňovniach vytrénovaných silákov, ktorí dostali prezývku "hrubokrkí". Získané peniaze Sýkora nemíňal, ale po "prepraní" prostredníctvom komplicov ich investoval do svojich firiem.

Sýkoru podozrievali z vraždy Róberta Remiáša, ktorá sa stala 29. apríla 1996 v Karlovej Vsi v Bratislave. Obvinený z nej bol aj Jozef R., prezývaný Potkan. Sýkora mal údajne prepojenie s vtedajším vedením Slovenskej informačnej služby (SIS). Sýkora sa osobne krátko pred smrťou chválil, že jeho majetok presiahol miliardové hodnoty aj s tým, že nemal problém nechať zbiť poslanca Národnej rady SR a bývalého známeho speváka, keďže mu robil "problémy" v jednom z jeho podnikov.

O jeho smrti bolo viacero teórií, z ktorých prevažovala najmä tá, že sa nej podieľala osoba z bratislavského podsvetia Peter Križanovič pod prezývkou Duran, ktorá krátko pred atentátom na Miroslava Sýkoru sa stala obeťou neúspešného atentátu údajne skupiny sýkorovcov. Duran pri streľbe prišiel o dolnú končatinu, neskoršie po Sýkorovej smrti bol zavraždený vo veku 27 rokov pri bombovom atentáte, keď nálož bola umiestnená pod jeho autom v Petržalke. Celkovo za jeho smrťou mali stáť spory týkajúce sa rozdeľovania ukradnutých takmer 200 miliónov slovenských korún z pobočky Všeobecnej úverovej banky v Nitre. V súvislosti s delením peňazí z tejto historickej krádeže dochádzalo v Bratislave a po celom Slovensku k vraždám a násilnostiam. Meno Sýkoru je naďalej v Bratislave známe a silné, aj keď jeden z jeho nástupcov tvrdí, že skupina ako celok už dávno neexistuje.

Z vraždy Sýkoru je najnovšie obvinený Ľuboš F., ktorého už dávnejšie obvinili z podielnictva aj vraždy vyššie spomínaného Petra Čongárdyho, alias Čongiho, ktorý bol jedným z bossov sýkorovcov, kde mal na starosti financie. Zavraždili ho 9. septembra 2004 v Bratislave. Ľuboša F. doteraz stíhali na slobode. Vo väzbe bol len krátky čas. V minulosti jeho meno figurovalo v súvislosti s kauzou falošných diaľničných nálepiek, keď prípad pojednával Okresný súd Bratislava II a odvolací krajský súd. Meno Ľuboša F. sa skloňovalo aj s práve rekordnou krádežou vo VÚB v Nitre. On však osobne viac ráz pre médiá striktne odmietal prepojenie na podsvetie a vyhlasoval sa za podnikateľa. Sám mal byť na strane druhej, paradoxne práve blízky skupine sýkorovcov. Križanovič, alias Duran, presunul svoje aktivity do Nitry a začal údajne spolupracovať s Ľubošom F.

Polícia o prípade obvinenia Ľuboša F. mlčí a odporučila médiám, aby sa s otázkami obrátili na Generálnu prokuratúru SR. Tá tvrdí, že vzhľadom na závažnosť skutkov a osoby obvinených sa nebude v súčasnosti vyjadrovať. "Odbor osobitného určenia Generálnej prokuratúry SR vzhľadom na závažnosť skutkov a osoby obvinených nebude v súčasnosti poskytovať bližšie informácie v tejto trestnej veci," povedala pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová. K prípadu sa nevyjadruje ani policajné prezídium.