Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ak to predstavenstvo schváli, budova syndikátu novinárov sa predá

Tlačová konferencia predsedníčky Slovenského syndikátu novinárov (SSN) Tamary Valkovej k vzniknutej situácii v SSN 26. novembra 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Tamara Valková dodala, že budova má podľa znaleckého posudku hodnotu približne dva milióny eur.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Ak to Predstavenstvo Slovenského syndikátu novinárov (SSN) odsúhlasí, predsedníčka SSN Tamara Valková dá záujemcom možnosť uchádzať sa o prenájom alebo kúpu budovy syndikátu na Župnom námestí v Bratislave. Povedala to na dnešnej tlačovej konferencii.

Dodala, že budova má podľa znaleckého posudku hodnotu približne dva milióny eur. Upozornila, že keď bola poverená riadením syndikátu, zistila, že SSN mal na účte nulu a dlhoval za odvody, mzdy a energie. "Mali sme dve možnosti. Buď zo zákona vyhlásiť bankrot, alebo si zobrať preklenovaciu pôžičku," povedala Valková. Dodala, že vybavila od nebankového subjektu pôžičku vo výške 200.000 eur, ktorú chcela zaplatiť z nových projektov. SSN za túto pôžičku budovu založil.

"Banky nám pôžičku nechceli dať," vysvetlila Valková. "Bola som presvedčená, že pôžičku splatíme. Po škandáloch na moju osobu som prišla o dva projekty, z ktorých by sme túto pôžičku splatili," spresnila. Splatnosť pôžičky je vo februári budúceho roka a SSN v tejto chvíli pravdepodobne nemá zdroje na to, aby ju splatil. Valková totiž dnes verejne vyzvala ľudí, ktorí chcú SSN pomôcť zachrániť budovu, aby syndikát finančne podporili.

Denník Sme 23. novembra uviedol, že SSN si požičal peniaze od firmy Squam Trade SE. Šéf jej predstavenstva Mario Šturdík podľa denníka SME v minulosti podnikal spolu s osobami spájanými s bratislavským podsvetím.

"Bol som zarazený článkami, ktoré boli uverejnené, bolo tam strašne veľa lží," reagoval na tlačovej konferencii Ivan Bujna, ktorý Valkovej pomáhal pôžičku od Squam Trade získať. "Pôžička vo výške 200.000 eur neznamená kúpu nehnuteľnosti. Úrok som ochotný zverejniť, je to jedenásťpercentný úrok ročne," dodal. "V našom záujme nie je vlastniť túto nehnuteľnosť, ani pôžička nebola robená za týmto účelom," povedal Bujna.

"S pánom Šturdíkom sa poznám, s ostatnými osobami uvedenými v denníku Sme nemám nič do činenia," zdôraznil. "Chcel som pomôcť pani Valkovej, nechcel som pomáhať syndidátu, ja syndikát nepoznám. Myslím si, že pán Šturdík, ktorý je teraz v Sme-čku tak strašne zverejňovaný, ani nevie, čo je SSN. Je to čisto na našich obchodných vzťahoch," povedal. Články, ktoré boli v médiách v súvislosti so situáciou v SSN uverejnené, sú podľa neho najmä produktom boja o moc ľudí vo vnútri SSN. "Tri mesiace sú do splatnosti pôžičky. Sú tu novinári, máte moc, ste obrovská organizácia. Poraďte si sami," uzavrel s tým, že verejnosť podľa neho medializovaným informáciám už neverí.

Valková dnes zdôraznila aj fakt, že nepovažuje za normálne, ak členovia SSN vynášajú interné informácie do médií. "SSN je združenie registrované na MV SR. Nie je financované z verejných zdrojov. Verila som, že si svoje problémy vieme vyriešiť sami," vyhlásila.



Dodala, že sa ocitla pod mediálnym tlakom. Ak by však bola vyhlásila bankrot, SSN by prišiel o budovu hneď a reakcie médií by boli podobné. "V roku 2011 v máji bol mimoriadny snem SSN z jediného dôvodu - pre hroziaci finančný kolaps. Odvtedy predstavitelia SSS neurobili žiadne opatrenia na to, aby sa SSS nedostal do krachu," komentovala Valková obdobie pred svojím poverením viesť SSN. Ak by SSN v dôsledku nesplatenia pôžičky o budovu prišiel, nemá v úmysle vzdať sa funkcie predsedníčky SSN. Zdôraznila, že ju zvolili v čase, keď je SSN v ťažkej situácii a dôveru, ktorú dostala, nechce sklamať.