Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Synodálny proces na Slovensku sa blíži k záveru

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slávnostné otvorenie synodálnej cesty, pozostávajúce z uvažovania, modlitby a slávenia eucharistie, sa uskutočnilo 9. a 10. októbra 2021 vo Vatikáne za prítomnosti Svätého Otca.

Bratislava 17. mája (TASR) - Synodálny proces na Slovensku sa vo všetkých diecézach a eparchiách blíži k záveru. Národný koordinátor synodálneho procesu Ivan Ružička zhodnotil, že sa končia konzultácie v spoločenstvách. Informuje o tom na svojom webe Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS).

"Postupne sa zberajú výsledky týchto konzultácií. Ide o spracované syntézy za jednotlivé komunity. V diecézach a eparchiách sa pripravuje predsynodálne stretnutie. Na nich sa stretnú v jeden deň spoločenstvá, ktoré spoločne rozlišovali na synodálnej ceste jednotlivé témy," uviedol Ružička. Ako doplnil, diecézy a eparchie majú syntézy odovzdať na generálny sekretariát KBS do 15. júla.

Slávnostné otvorenie synodálnej cesty, pozostávajúce z uvažovania, modlitby a slávenia eucharistie, sa uskutočnilo 9. a 10. októbra 2021 vo Vatikáne za prítomnosti Svätého Otca. Prvá fáza na úrovni partikulárnej cirkvi sa začala 17. októbra 2021 pod vedením diecézneho biskupa. V septembri má byť zverejnený prvý pracovný dokument Instrumentum laboris a dostanú ho všetky partikulárne cirkvi.

Druhá fáza (kontinentálna) bude nasledovať od septembra do marca 2023. Jej výstupy v podobe záverečných dokumentov zo siedmich kontinentálnych oblastí umožnia generálnemu sekretariátu Synody biskupov vypracovať druhé Instrumentum laboris v júni 2023. Tretia fáza - synodálna cesta, vyvrcholí v októbri 2023 zhromaždením biskupov v Ríme.