Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Systém elektronického zdravotníctva zaujal návštevu z Dubaja

Na snímke generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Peter Blaškovitš. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Aj keď Dubaj patrí k lídrom vo využívaní moderných technológií, implementácia slovenského elektronického zdravia delegáciu podľa Blaškovitša inšpirovala ako správny príklad fungujúceho systému v EÚ.

Bratislava 17. júla (TASR) – Systém slovenského elektronického zdravotníctva zaujal informačnú expertku a generálnu riaditeľku Smart Dubai Office Aišu bint Buttí bin Bišr, ktorá je spolu s dubajskou delegáciou na návšteve Slovenska. Počas stredajšej návštevy Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) v Bratislave pozitívne ohodnotila aj spoločné nadšenie pre technológie.

"Predstavili sme im súčasnosť a víziu elektronizácie zdravotníctva, a zároveň aj to, že Slovensko je lídrom v tejto oblasti spomedzi okolitých krajín," uviedol generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš. "Súčasťou prezentácie boli doterajšie kľúčové funkcionality, ako elektronický recept a elektronické vyšetrenie," doplnil s dôvetkom, že doposiaľ bolo predpísaných napríklad takmer 76 miliónov elektronických receptov, ktoré priniesli úsporu 6,2 milióna eur.

Aj keď Dubaj patrí k lídrom vo využívaní moderných technológií, implementácia slovenského elektronického zdravia delegáciu podľa Blaškovitša inšpirovala ako správny príklad fungujúceho systému v Európskej únii. Členka kráľovskej rodiny Spojených arabských emirátov ocenila počet pripojených poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorý sa blíži k 70 percentám, aj vzhľadom na krátky čas od spustenia systému do praxe.

Cieľom projektu Smart Dubai Office je prostredníctvom inteligentných technológií a inovácií docieliť, aby Dubaj dosiahol status najšťastnejšieho mesta na planéte. Časopis Arabian Business označil Aišu bint Buttí bin Bišr za jednu z najvplyvnejších osobností Blízkeho východu na rok 2019.