Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Systém Eurokľúč sa opäť otvára pre pacientov na Slovensku

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Pacienti, ktorí majú záujem o túto drobnú pomôcku, sa môžu obrátiť na OZ Únia pomoci a podpory zdravia.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Systém Eurokľúč sa opäť otvára pre pacientov na Slovensku. Únia pomoci a podpory zdravia (UPPZ) po dohode s dodávateľom systému Eurokľúč pre Slovenskú republiku vytvorila podmienky na to, aby vlastníkom tejto pomôcky pre telesne a chronicky postihnutých pacientov mohli byť aj pacienti zo Slovenska.

Táto malá pomôcka bola odovzdaná 2. októbra 2015 po odmlke predsedom občianskeho združenia Únia pomoci a podpory zdravia Petrom Kučerom pacientke Janke, ktorá je chronicky postihnutá tak, že sa musí pohybovať na invalidnom vozíku. Pacientka je z regiónu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Kontakt na občianske združenie UPPZ jej poskytli pracovníci pobočky Všeobecnej zdravotnej poisťovne v Trenčíne. Eurokľúč bol pacientke poskytnutý formou nefinančného daru.

Pacienti, ktorí majú záujem o túto drobnú pomôcku, sa môžu obrátiť na OZ Únia pomoci a podpory zdravia prostredníctvom e-mailu na adresu eurokluc@uppz.sk, osobitný telefonický kontakt bude vytvorený v krátkom čase, získajú tak bližšie informácie.

V súčasnom obdobní je systém prístupu Eurokľúč inštalovaný okrem jednej medzinárodnej siete reštaurácií aj vo všetkých pobočkách Všeobecnej zdravotnej poisťovne na Slovensku a na niektorých železničných staniciach, napríklad v Považskej Bystrici, Žiline, Bytči či Liptovskom Mikuláši a bude sa inštalovať aj v ďalších miestach na železnici.

Eurokľúč je univerzálny kľúč od sociálnych zariadení, výťahov, plošín, šatní či špeciálne zabezpečených vchodov určených pre ľudí so zdravotným postihnutím alebo matky s deťmi do troch rokov. Jeho vlastník môže použiť takto prispôsobené toalety v domovskej krajine aj v zahraničí.

Systém bol vyvinutý v roku 1986 v Nemecku ako univerzálny systém prístupu pre zdravotne postihnutých. Postupne sa rozširoval v Nemecku aj do iných štátov EÚ. Na Slovensku je dnes inštalovaných odhadom 50 miest s týmto unikátnym prístupom, jeden kľúč funguje v rámci celej Európskej únie.

V Českej republike je napríklad takto vybavených v súčasnosti 500 miest, kde pacient môže využiť tento kľúč. Na Slovensku možno bližšie informácie získať aj prostredníctvom webovej stránky www.eurokluc.sk, kde sú aktuálne informácie k tomuto systému vrátane prístupových miest a systému prípravy pre zabezpečenie tejto špeciálnej vložky pre zdravotne postihnutých. Na tejto webovej stránke budú aj možnosti získania Eurokľúča ako osobnej pomôcky pre pacienta.

Únia pomoci a podpory zdravia je občianske združenie, ktorého cieľom je pomoc a podpora pacientom postihnutých hlavne chronickými ochoreniami v priamej a systematickej podobe nefinančného charakteru.

TASR informoval Petr Kučera, predseda OZ UPPZ.