Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Systém mobilnej lokalizácie zefektívni podanie pomoci ľuďom v núdzi

Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR - Martin Baumann

Nová technológia funguje vo väčšine štátov Európskej únie (EÚ), ale napríklad aj v Austrálii či Mexiku.

Bratislava 23. decembra (TASR) - Poskytovanie pomoci ľuďom v núdzi by sa malo zefektívniť. Umožní to nový systém mobilnej lokalizácie AML (Advanced Mobile Location), vďaka ktorému budú mať operátori tiesňových liniek presnejšie údaje o polohe volajúceho. TASR o tom informovala Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR, ktoré je gestorom integrovaného záchranného systému. Nová technológia funguje vo väčšine štátov Európskej únie (EÚ), ale napríklad aj v Austrálii či Mexiku.

"Presnejšie určenie polohy volajúceho v tiesni zásadne uľahčí náročnú prácu operátorov a zefektívni adresné vyslanie záchranných zložiek na miesto udalosti pri ohrození života a zdravia," skonštatoval poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Pri volaní na tiesňovú linku totiž dochádza k situáciám, keď volajúci z dôvodu stresu, zranenia či straty orientácie nevie priblížiť, kde sa presne nachádza. Operátori tiesňových volaní (112, 150, 155 a 158) mohli doteraz využívať len lokalizačné údaje, ktoré im automaticky pri tiesňovej komunikácii zasielajú v zmysle zákona o elektronických komunikáciách telekomunikační operátori. Určiť polohu volajúceho bolo možné niekedy len na širší okruh niekoľko sto metrov až niekoľko kilometrov, čo však môže byť v niektorých prípadoch záchrany, napríklad v horách či veľkých mestách, problém.

Služba AML predstavuje doplnkovú a presnejšiu lokalizáciu volajúceho na tiesňovú linku získanú priamo z mobilného telefónu. "Vďaka tejto službe bude pomoc volajúcim v tiesni rýchlejšia, ich poloha bude známa v metroch a záchrana im bude poslaná bez dodatočných otázok, kde presne sa nachádzajú," poznamenala generálna riaditeľka sekcie krízového riadenia Michaela Kaňová.

Poloha AML sa získava vtedy, ak používateľ zavolá na číslo tiesňového volania. Na podporovaných smartfónoch funguje lokalizácia AML automaticky, na telefóne netreba robiť žiadne úpravy. Pri inicializácii volania na 112, 150, 155 a 158 mobilný telefón zapína svoje lokalizačné nástroje a hneď po získaní informácie o polohe zašle správu s lokalizačnými údajmi. Údaje o polohe volajúcich sú sústreďované len na koordinačných strediskách integrovaného záchranného systému a operačných strediskách záchranných zložiek v systéme podpory. Ten je uzavretým systémom bez väzieb na vonkajšie prostredie a funguje podľa prísnych bezpečnostných pravidiel.