Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

T. BOREC: Ministerská stolička mi k zadku neprirástla

Na snímke vpravo minister spravodlivosti Tomáš Borec a vľavo premiér Robert Fico počas tlačovej konferencie v Bratislave, 9. októbra 2012. Foto: TASR/Michal Svítok

Šéf rezortu justície zároveň uviedol, že pre neho bude téma súdnictva dôležitá stále.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) nemá problém s návrhom opozície na jeho odvolanie z funkcie. "Moja ministerská stolička mi neprirástla k zadku," vyhlásil Borec po tom, ako dnes parlamentná väčšina neschválila jednobodový program mimoriadnej schôdze, ktorá sa tak napokon skončila bez rokovania. Iniciovala ju opozícia, chcela hovoriť o stave slovenskej justície.

Minister tiež uviedol, že dôvodom na jeho odvolanie má byť údajné pozitívne stanovisko vo veci šéfa Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu. "Ak je to tak, ako to prezentuje poslankyňa Žitňanská (SDKÚ-DS) v tom prípade by už dávno nemala čo robiť v politike," zdôraznil Borec. Poukázal na to, že "presne také isté v jej ponímaní pozitívne stanovisko dala ona vo veci právoplatne odsúdeného teroristu Labsiho". Podľa Boreca je tu "kopec ďalších takýchto istých stanovísk".

Exministerka spravodlivosti a poslankyňa SDKÚ-DS Lucia Žitňanská dnes v parlamente vyhlásila, že podpísala veľa rozhodnutí, ale ani jedno, "ktoré by hájilo záujem Štefana Harabina proti záujmu Slovenskej republiky".

V súvislosti so stanoviskom k Harabinovi Borec povedal, že to nie je pozitívne stanovisko, ktoré by bolo v rozpore so záujmami štátu. "Skutočnosť je, že je to formulácia, ktorá je zaužívaná pred ESĽP a používa sa v desiatkach prípadov, aj tých, ktoré pani Žitňanská podpísala. Považujem za absolútny nezmysel, ak je toto jediným dôvodom," doplnil k zámeru opozície odvolať ho z funkcie.

Borec ďalej zdôraznil, že o justícii a jej stave je pripravený diskutovať, upozornil však, že táto téma tu nie je len dnes. "Je tu dvadsať rokov," poznamenal minister. Predpokladá, že pre exministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (SDKÚ-DS), ktorá rezort justície kritizuje, je dnes táto téma zaujímavá asi aj preto, že SDKÚ-DS bude v sobotu 17. novembra schvaľovať svoj program.

Šéf rezortu justície zároveň uviedol, že pre neho bude téma súdnictva dôležitá stále. V justícii pripravuje vážne a hlboké zmeny, na ktoré si podľa Boreca netrúflo predchádzajúce vedenie ministerstva spravodlivosti. "Tieto opatrenia budú na prospech ľudí a nebude to súboj s jedným človekom, ako to predvádzala pani Žitňanská v čase, keď bola ministerkou," zdôraznil Borec. Dodal, že pripravované opatrenia majú zefektívniť a zrýchliť súdne konanie a zvýšiť vymožiteľnosť práva zásadným spôsobom. Upozornil tiež, že tieto zmeny však nie je možné urobiť jedným balíčkom. Musia byť podľa neho riešené hĺbkovo, seriózne a odborne.