Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

T. Drucker: Na odškodňovací zákon sa čaká už rok

Na snímke predseda strany Dobrá voľba Tomáš Drucker. Foto: TASR Pavol Zachar

Dobrá voľba však kritizuje, že sa podnikatelia odškodnenia nedočkali.

Bratislava 9. júna (TASR) - Vládna väčšina už rok sľubuje, že príjme odškodňovací zákon pre podniky, ktoré museli mať zatvorené prevádzky pre pandémiu nového koronavírusu. Pripomína to predseda mimoparlamentnej strany Dobrá voľba Tomáš Drucker. Keďže podľa neho minister financií Igor Matovič (OĽANO) zjavne nemá čas to riešiť, Dobrá voľba vyzýva premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby konal, pretože z prázdnych sľubov sa podnikatelia nenajedia.

Na odškodňovací zákon už rok čakajú podnikatelia, živnostníci či rodinné firmy, ktoré sa pre vládne obmedzenia v súvislosti so zamedzením šírenia nového koronavírusu dostali do existenčných problémov. "Podnikatelia sú tí, ktorí prevzali na seba mnohé riziká a rozhodli sa, že si chcú zarobiť a zamestnávať ľudí. Sú to ľudia, ktorí prinášajú zdroje a peniaze nášmu rozpočtu na to, aby sme mali dobré zdravotníctvo a sociálnu starostlivosť," podotkol Drucker.

Dobrá voľba však kritizuje, že sa podnikatelia odškodnenia nedočkali. "Odškodňovací zákon trikrát neprešiel ani cez vládu. Naposledy, začiatkom marca tohto roka, o ňom dokonca odmietla rokovať. Dôvodom tohto chaosu bol opäť raz osobný spor Igora Matoviča a ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS)," pripomenula mimoparlamentná strana.

Podľa Druckera je najvyšší čas, aby premiér zasiahol. "Lebo nestačia len metafory a krasorečenia, ale treba konať. Celý problém, ktorý máme na Slovensku, je z jedného jediného dôvodu. Z pomstychtivosti Igora Matoviča a žabomyších vojen medzi Matovičom a Sulíkom. Ale z toho sa podnikatelia naozaj ani trošku nenajedia," uzavrel Drucker.

Strana pripomenula, že Slovensku hrozia aj žaloby. Európsky súd pre ľudské práva totiž už prijal žalobu podnikateľa proti Slovenskej republike. "Dôvodom je vynútené zatvorenie prevádzok v marci 2020 na základe nariadenia úradu verejného zdravotníctva. Zatiaľ je to prvá žaloba priamo súvisiaca s lockdownom, ale už dnes vieme, že určite nebude posledná," dodala strana.