Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Drucker: Počas prvých 100 dní za M. Krajčího rozhodoval viac premiér

Na archívnej snímke predseda strany Dobrá voľba Tomáš Drucker počas rozhovoru pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky (TASR) pred februárovými parlamentnými voľbami v Bratislave 11. februára 2020. Foto: TASR Pavol Zachar

T. Drucker si myslí, že Krajčí stráca dôveru zdravotníkov a odbornej verejnosti v to, že je a bude schopný riešiť podstatné problémy zdravotníctva.

Bratislava 18. júna (TASR) – Počas prvých 100 dní vo funkcii rozhodoval za ministra zdravotníctva Mareka Krajčího oveľa viac premiér Igor Matovič (obaja OĽaNO) a konzílium odborníkov ako on sám. Myslí si to bývalý minister zdravotníctva Tomáš Drucker z mimoparlamentnej Dobrej voľby. "Tie veci, kde sa snažil rozhodovať on, hodnotím zatiaľ viac ako chaos a nekompetentnosť," uviedol pre TASR.

Drucker poukázal na to, že z rezortu zdravotníctva odišlo veľa ľudí z riadiacich pozícií. "Odchod ľudí z Inštitútu zdravotnej politiky považujem za nenapraviteľný prešľap, ktorý pravdepodobne ani nespustil on, ale ani mu nezabránil," poznamenal.

Myslí si, že Krajčí stráca dôveru zdravotníkov a odbornej verejnosti v to, že je a bude schopný riešiť podstatné problémy zdravotníctva. "Byť opozičným kritizujúcim politikom je pomerne jednoduché, ale riadiť procesy a celý rezort si vyžaduje manažérske zručnosti, ktoré sa ukazujú u ministra ako veľmi nedostatočné," komentoval.

Na archívnej snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO).
Foto: TASR Martin Baumann
Bývalý minister pripomenul terajšiemu šéfovi rezortu zdravotníctva aj to, že pozícia ministra znamená nielen status, ale predovšetkým zodpovednosť. Tá sa podľa Druckera prejavuje komunikáciou s celým sektorom, počúvaním argumentov, návrhmi riešení a spájaním rozdielnych pohľadov. "Sústredí sa skôr na izoláciu v úzkom tíme ľudí, ktorých spája najmä náboženská platforma," komentoval.

"Posledné týždne ukazujú, že práve nedostatok skúseností a pravdepodobne aj chýbajúceho zázemia širšieho okruhu odborníkov spôsobil, že sa minister Krajčí nechal nachytať farmafirmám, a verejné zdroje, a teda aj pacientov úplne zbytočne a nesprávne ukrátil o viac ako 30 miliónov eur," mieni Drucker.

Drucker komentoval aj programové vyhlásenie vlády. To podľa jeho slov pôsobí ako "nesúrodý zlepenec rôznych vyhlásení, ktoré sú mnohé vo vzájomnom rozpore". Za najväčšie riziko považuje sústredenie sa na "inkvizičný zápas a zabúdanie na všetky ostatné oblasti". "Ak bude ministerstvo takto pokračovať, premárni roky a všetky príležitosti nadviazať na postupné zlepšovanie zdravotníctva," uzavrel Drucker s dôvetkom, že napriek tomu Krajčímu "drží palce".