Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Drucker: Zisk ZP z povinne platených odvodov bez pravidiel je amorálny

Na snímke predseda strany Dobrá voľba Tomáš Drucker. Foto: TASR Pavol Zachar

Zdravotné poisťovne nemajú tvoriť zisk z verejného zdravotného poistenia, ale na druhej strane by mali byť štátom odmenené za dosiahnutie dobrých výsledkov v zdravotníctve, tvrdí Drucker.

Bratislava 28. júla (TASR) - Zisk zdravotných poisťovní (ZP) z povinne platených odvodov občanov a firiem bez pravidiel a bez zásluhovosti je amorálny. Pre TASR to povedal bývalý minister zdravotníctva a líder strany Dobrá voľba Tomáš Drucker.

"Zisk má zohľadňovať dobré výsledky a adekvátne podnikateľské riziko. Zdravotné poisťovne nemajú tvoriť zisk z verejného zdravotného poistenia, ale na druhej strane by mali byť štátom odmenené za dosiahnutie dobrých výsledkov v zdravotníctve," tvrdí Drucker.

Zákon by mal podľa jeho názoru obmedziť tvorbu zisku zdravotnej poisťovne iba na prevádzkový fond a zaviesť komerčné kontrakty so štátom, v ktorých by si štát so zdravotnou poisťovňou dohodol kvalitatívne zdravotné ukazovatele a za dobré výsledky by ju odmeňoval a za zlé sankcionoval.

Na tom, že zisk zdravotných poisťovní je potrebné regulovať, sa zhodli v pondelok (26. 7.) zástupcovia rezortov zdravotníctva a financií, niektorí členovia Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo i šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Renáta Bláhová.