Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Slovensko

T. Hlavatý: Pacientov so zápalovými ochoreniami čriev bude pribúdať

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Predseda pracovnej skupiny IBS SGS Martin Huorka vysvetlil, že ochorenia sa netýkajú len tráviaceho traktu, ale postihujú aj oči, kĺby alebo pokožku.

Bratislava 13. mája (TASR) - Pacientov s chronickými zápalovými ochoreniami čriev (IBD - z anglického Inflammatory Bowel Disease), ako ulcerózna kolitída a Crohnova choroba počas najbližších desiatich rokov stúpne takmer o 30 percent. Príčina nárastu súvisí najmä s nezdravým životným štýlom, nedostatkom pohybu, obezitou či stresom. Poukázal na to prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti (SGS) Tibor Hlavatý na pondelňajšej tlačovej besede pri príležitosti nadchádzajúceho Svetového dňa IBD.

Priblížil, že týmito ochoreniami v súčasnosti trpí približne 15.000 Slovákov. Ich liečba však podľa jeho slov zaznamenala progres, vďaka čomu môžu pacienti prežiť normálny život. "Ochorenia sa väčšinou liečia ambulantne. Pacienti s IBD ochoreniami sú zväčša sústreďovaní v ambulantných diagnostických centrách," uviedol. V súčasnosti sa využíva najmä biologická liečba. Preventívne opatrenia sú v prípade týchto ochorení podľa Hlavatého skôr hypotetické.

Predseda pracovnej skupiny IBS SGS Martin Huorka vysvetlil, že ochorenia sa netýkajú len tráviaceho traktu, ale postihujú aj oči, kĺby alebo pokožku. "IBD ochorenie je tretia najvýznamnejšia prekanceróza a riziko rakoviny konečníka je u pacientov s ulceróznou kolitídou dvakrát vyššie ako u pacientov, ktorí toto ochorenie nemajú," ozrejmil. Vedúca lekárka Centra pre špecializovanú liečbu IBD Bezručova Anna Gojdičová tiež upozornila, že IBD môže mať vplyv aj na fertilitu pacientiek.

Predsedníčka pediatrickej sekcie SGS Iveta Čierna zdôraznila, že v nižšom veku býva ochorenie intenzívnejšie ako vo vyššom. Potvrdila, že rovnako ako u dospelých, aj u detí sa tieto ochorenia vyskytujú najmä vo vyspelých krajinách. Priblížila, že u detí sa viac vyskytuje Crohnova choroba než ulcerózna kolitída. Tieto ochorenia môžu u detí spôsobiť napríklad oneskorenú pubertu.