Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Slovensko musí mať dosť ihiel a striekačiek pre očakávané očkovanie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Halász

Upozorňuje na to generálny riaditeľ spoločnosti Chirana T.Injecta Teodor Lysák.

Stará Turá 3. apríla (TASR) – Slovensko musí mať dostatok ihiel a striekačiek, očakávaná vakcína na nový koronavírus totiž prinesie najmasívnejšie očkovanie v dejinách. Upozornil na to generálny riaditeľ spoločnosti Chirana T.Injecta Teodor Lysák.

Slovenský výrobca ihiel a striekačiek, ktorého vlastní investičná skupina Wood&Co, podniká aj v Číne, kde má k dispozícii vlastný sklad. "V Číne máme dlhoročných a overených partnerov. Všetko, čo máme, vieme a môžeme, ponúkame štátu, pretože boj s COVID-19 bude dlhý, ťažký a tvrdý," vyhlásil.

Z Číny vie firma podľa neho doviesť akýkoľvek overený medicínsky materiál. "Za prvý kvartál sme doviezli 33 kontajnerov. Máme kvalitárov, ktorí poznajú čínsky trh. Všetko, čo nakúpime, má a musí mať najvyššie certifikáty a navyše vieme akýkoľvek materiál v Číne aj uskladniť a pripraviť na expedíciu, či už letecky, železničnou alebo lodnou dopravou," doplnil Lysák.

Za najdôležitejšie z pohľadu budúcnosti a kapacít firmy považuje čo najrýchlejšie rozhodnutie vlády a Správy štátnych hmotných rezerv ohľadne zásob ihiel a striekačiek, ktoré budú nevyhnutné pre očakávané masové očkovanie vakcínou proti COVID-19.

"Vieme, že ich budeme potrebovať milióny a už máme indikácie obrovských objednávok zo zahraničia. Svet sa pripravuje na najmasovejšie očkovanie v dejinách ľudstva a naše kapacity sú pripravené pre túto krajinu. Ale štát musí povedať: chcem toľko a toľko a dovtedy a dovtedy," vysvetlil Lysák.

"My nikdy nebudeme preferovať v tejto situácii zahraničie pred našou krajinou, ale musíme plánovať a byť seriózny partner aj voči našim dlhoročným zákazníkom najmä v Európe," upozornil s tým, že obrovské potreby ihiel a striekačiek treba predvídať nielen kvôli novému koronavírusu, ale aj s očakávaním, že ľudia sa budú chcieť masívne očkovať aj proti bežnej chrípke.

"Rok 2020, respektíve rok 2021 budú s veľkou pravdepodobnosťou rokmi, kedy zažijeme naozaj masové očkovanie populácie v celej Európe," uzavrel Lysák.