Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Takmer 8000 dobrovoľníkov sa zapojí do Nášho mesta

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Nadácia Pontis tento rok ponúka počas najväčšieho podujatia firemného dobrovoľníctva v strednej Európe 500 dobrovoľníckych aktivít, v rámci ktorých budú pomáhať zamestnanci firiem i verejnosť.

Bratislava 7. júna (TASR) - Takmer 8000 dobrovoľníkov sa už najbližší piatok a v sobotu (12. a 13.6.) zapojí do dobrovoľníckeho podujatia Naše Mesto. Dobrovoľníci budú v 20 mestách skrášľovať parky a verejné priestory, maľovať ploty škôl, venovať sa seniorom i ľuďom v núdzi.

Nadácia Pontis tento rok ponúka počas najväčšieho podujatia firemného dobrovoľníctva v strednej Európe 500 dobrovoľníckych aktivít, v rámci ktorých budú pomáhať zamestnanci firiem i verejnosť. "Záujem o dobrovoľnícke aktivity z roka na rok narastá. Tento rok sa zapojí takmer 8000 dobrovoľníkov. Aj to svedčí o tom, že ľudia sa stále viac angažujú a záleží im na tom, ako vyzerá ich mesto, v ktorom žijú," hovorí programová riaditeľka Nadácie Pontis Monika Smolová.

Dobrovoľníci budú počas Nášho Mesta odstraňovať nelegálne skládky, čistiť parky, opravovať detské ihriská či hradné zrúcaniny, maľovať triedy škôl, ale budú sa venovať aj ľuďom v núdzi či odkázaným na pomoc druhých. "Jeden z najčastejších dôvodov, prečo sa dobrovoľníci do aktivít zapájajú, je, že ich niekto požiada o pomoc. V rámci Nášho Mesta ponúkame overené dobrovoľnícke aktivity neziskoviek aj verejnoprospešných inštitúcií, ktoré by bez pomoci dobrovoľníkov nemohli, či už pre nedostatok ľudí alebo času, zrealizovať," dodala Smolová.

V Rohovciach (okres Dunajská Streda) budú dobrovoľníci skrášľovať utečenecký tábor, pričom budú môcť spoznať príbehy utečencov a nazrieť na to, ako skutočne žijú. V Záhrade pod Pyramídou budú pomáhať pri premene a zveľaďovaní opustenej strešnej terasy, ktorá dnes slúži ako komunitná záhrada.

Dobrovoľníci dajú nový vzhľad aj Trnavskému mýtu v Bratislave, kde budú odstraňovať graffiti a osadzovať odpadkové koše a tradične tiež čistiť malý Dunaj na člnkoch. Pustia sa aj do upratovania hraničného priechodu Bratislava – Rajka, ktorý roky chátra a je smutným mementom čias, kedy sme nemohli slobodne prechádzať cez hranice. Tento rok sa dobrovoľníkom otvorí aj Kochova záhrada, ktorá je bežne pre verejnosť uzavretá, ale nahliadnuť do nej budú môcť počas Víkendu otvorených parkov a záhrad.

V Galante sa dobrovoľníci vyberú na prechádzku so seniormi, ktorí sú odkázaní na invalidný vozík. V Šali vytvoria stálu expozíciu o tom, ako vzniká zo zrnka chlieb, budú stavať maketu mlyna či kamennej pece. V Seredi nielen vyčistia cyklotrasu, ale aj natrú lavičky a altánky, ktoré využívajú cyklisti na oddych. V Spišskej Novej Vsi budú zase pomáhať pri skrášľovaní železničnej stanice či v zoologickej záhrade. V Poprade sa zapoja do zveľaďovania útulku.

V Trnave budú dobrovoľníci pokračovať pri úprave Parku Janka Kráľa a pri čistení Kamenného mlyna. Pomoc Trnavčanov sa zíde aj pri úprave bejzbalového ihriska, ktoré doteraz v meste chýbalo. V centre pre seniorov na Námestí J. Borodáča v Žiline budú natierať plot a seniorov vezmú na piknik do lesoparku Chrasť. V Stránskom zasa opravovať bezpečnostné zábrany v okolí zrúcaniny 600-ročného gotického kostola.

Na pešej zóne v Nitre dobrovoľníci skrášlia okolie skladového kontajnera, ktorý je dejiskom divadla, koncertov či trhov. Prvýkrát sa do Nášho Mesta zapája aj Hurbanovo, kde budú dobrovoľníci obnovovať lavičky a preliezky na detskom ihrisku. Podobne je na tom aj Žiar nad Hronom, kde dobrovoľníci budú sadiť zeleň v parkoch a mestských jasliach a opravia vstupnú bránu do Parku Š. Moysesa. V Košiciach zveľadia 25 detských ihrísk a v Prievidzi budú čistiť blízky les od odpadkov, ktorý sa nachádza medzi chodníkom Skotňa a vyhliadkou na Mariánskom vŕšku. Jednou z obľúbených aktivít v Partizánskom je čistenie areálu miestnej nemocnice a v Hlohovci sa dobrovoľníci pustia do čistenia záchytného kanála prívalových vôd na Kamennej hore.

Dobrovoľníci sa môžu pridať aj na pomoc hradom a hradným zrúcaninám, ako sú Lietavský hrad, Hrad Hričov, Plavecký hrad, Hrad Revište, Blatnica a hrad Čeklís, kde budú odkrývať jeho zvyšky. Obnovovať budú aj časť petržalského opevnenia z 2. svetovej vojny a zážitkom pre dobrovoľníkov bude aj prehliadka bunkrov s výkladom.