Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

NAŠE MESTO: Do podujatia sa zapojí takmer 9000 dobrovoľníkov

Na archívnej snímke dobrovoľníci počas maľovania plotu na lodenici na Aničke v Košiciach v rámci projektu Naše Mesto. Foto: TASR František Iván

Dobrovoľníci budú mať na starosti opravu detských ihrísk na sídliskách, sadenie stromov, maľovanie plotov alebo čistenie vodných tokov, likvidáciu čiernych skládok a ďalšie aktivity.

Bratislava 10. júna (TASR) - Takmer 9000 dobrovoľníkov sa od piatku počas nasledujúceho týždňa zapojí do podujatia Naše Mesto, ktoré organizuje Nadácia Pontis. Pomáhať bude vyše 400 dobrovoľníckych tímov v 48 mestách po celom Slovensku. Väčšina aktivít sa koná v piatok. TASR o tom informovala PR manažérka nadácie Veronika Šoltinská. Dobrovoľníci pomôžu neziskovým organizáciám, nízkoprahovým centrám, ale aj školám či škôlkam zlepšiť ich fungovanie. Firemných dobrovoľníkov vysiela na podujatie 162 firiem a inštitúcií.

Podujatie Naše Mesto každý rok prepája firmy, samosprávy a občiansky sektor s cieľom viditeľne zlepšiť miesta, kde žijeme a pracujeme. "Naše Mesto je ideálna vstupná brána do sveta dobrovoľničenia. Okrem dobrého pocitu z toho, že firemní dobrovoľníci pomôžu tam, kde by si to organizácie či školy inak mohli dovoliť len s veľkou námahou, zažijú aj príjemný teambuilding s kolegami, vyvetrajú hlavy a vymenia na chvíľu kancelárie či home office za exteriér," priblížil výkonný riaditeľ Nadácie Pontis Michal Kišša.

Na archívnej snímke výkonný riaditeľ Nadácie Pontis Michal Kišša.
Foto: Nadácia Pontis


Dobrovoľníci budú mať na starosti opravu detských ihrísk na sídliskách, sadenie stromov, maľovanie plotov alebo čistenie vodných tokov, likvidáciu čiernych skládok a ďalšie aktivity. Prvýkrát sa tento roka zapája aj botanická záhrada v Košiciach. V zoo Bratislava sa pustia do oplotenia pre gibony, makaky či do výbehu pre antilopy.

Pomáhať sa bude aj Klubu železničných modelárov, ktorý buduje stálu železničnú expozíciu v Martine a tiež renovuje historické vozidlá. Účastníci pomôžu aj združeniu Pro Memory v Spišskej Novej Vsi so záchranou cintorína ako poslednej židovskej pamiatky v meste.

"Pomoci sa tento rok dočká celkovo aj 19 hradov a pamiatok. Dobrovoľníci priložia ruku k dielu na troch hradoch v okolí Bratislavy vrátane jedného z našich najznámejších – na Devíne, troch na východe Slovenska či na Hričovskom hrade pri Žiline. V Nitre vyčistia areál ruín Zoborského kláštora," dodal Kišša.

Nadácia Pontis pripomína, že medzi najpopulárnejšie aktivity Nášho Mesta dlhodobo patrí čistenie prírody. Dobrovoľníci vyrazia do lesov, parkov, aj k riekam a potokom.