Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Takmer jednej tretine sladkovodných rýb hrozí na svete vyhynutie

Na snímke jeseter malý - druh ryby, ktorá je schopná zvládnuť aj vyššiu teplotu vody. Foto: TASR/Martin Palkovič

Sladkovodné rieky či jazerá predstavujú percento vôd na Zemi. Žije v nich 51 percent všetkých druhov rýb a jedna štvrtina všetkých druhov stavovcov na planéte.

Bratislava 23. februára (TASR) - Takmer jednej tretine sladkovodných rýb na svete hrozí vyhynutie. Upozorňuje na to Správa o stratených rybách sveta (World’s Forgotten Fishes). Informovala o tom Andrea Settey Hajduchová zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Slovensko.

Sladkovodné rieky či jazerá predstavujú percento vôd na Zemi. Žije v nich 51 percent všetkých druhov rýb a jedna štvrtina všetkých druhov stavovcov na planéte. Závisí od nich zdravie svetových riek a mokradí a živobytie stoviek miliónov ľudí, približuje Settey Hajduchová. "Sladkovodná biodiverzita však klesá dvojnásobne rýchlejšie ako biodiverzita oceánov či lesov a tisíce druhov sladkovodných rýb smerujú k vyhynutiu," varuje správa stratených rýb. Settey Hajduchová poukazuje, že ryby predstavujú pre stámilióny ľudí jediný zdroj živočíšnych bielkovín a ďalšie milióny ľudí sú od rýb ekonomicky závislé.

V červenom zozname Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov je 80 druhov sladkovodných rýb uvedených ako vyhynutých, z toho 16 druhov pribudlo v roku 2020. "Nikde na svete nie je strata biodiverzity taká akútna ako v našich riekach, jazerách a mokradiach a najjasnejším indikátorom škôd, ktoré páchame, je rýchly pokles populácií sladkovodných rýb," hovorí Stuart Orr, WWF líder pre oblasť sladkovodných ekosystémov.

Podľa červeného zoznamu vyhynulo na Slovensku šesť druhov rýb a ďalších sedem druhov patrí ku kriticky ohrozeným, uviedla Settey Hajduchová. Medzi vyhynuté patrí vyza veľká, pstruh morský, losos atlantický a ďalšie druhy jeseterov. Podotýka, že všetky sú to migrujúce druhy rýb.

Európska environmentálna agentúra (EEA) zverejnila aj správu o prekážkach na európskych riekach. Vyplýva z nej, že na riekach existuje viac ako milión bariér a asi desať percent z nich je zastaraných. Bariéry sú podľa EEA jedným z dôvodov, pre ktoré je 60 percent riek v Európe v zlom stave.

Správa poukazuje aj na devastujúce účinky v kombinácii s rôznymi hrozbami, ktorým čelia sladkovodné ekosystémy a ryby žijúce v nich. Ide o ničenie biotopov, výstavbu priehrad a ďalších bariér, nadmerný odber vody či znečistenie z domácností, poľnohospodárstva a priemyslu. Ryby ohrozuje aj nadmerný lov, rybárske postupy, šírenie inváznych druhov, dosahy zmeny klímy, pytliactvo či nelegálny obchod.

"Musíme chrániť posledné voľne tečúce rieky, obnovovať mokrade a riečne nivy a odstraňovať z riek prehradenia, v prvom rade tie, ktoré už dávno neslúžia svojmu účelu a prehradzujú rieky naprieč celým tokom," hovorí riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann.

Organizácia informovala aj o spolupráci so Slovenským vodohospodárskym podnikom a Štátnou ochranou prírody SR na zozname bariér vhodných na odstránenie. Začiatkom leta by sa mali spustiť práce na odstraňovaní bariéry na rieke Hučava.