Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

TANAP plánuje zlepšiť stav lesných biotopov v okolí rieky Belá

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Opakovaným mapovaním vegetácie v teréne sa vytvorí sieť trvalých výskumných plôch, ktoré budú monitorované v pravidelných intervaloch.

Vysoké Tatry 30. apríla (TASR) - Správa Tatranského národného parku (TANAP) sa plánuje v rámci projektu Živé rieky v spolupráci s neštátnymi vlastníkmi podieľať na zlepšovaní stavu lesných biotopov na pozemkoch štátu v okolí povodia rieky Belá. TASR o tom informovala Martina Petránová zo Správy TANAP-u.

Základom je monitoring vegetačného krytu, ktorý sa bude vykonávať dvoma spôsobmi. Okrem pozemného mapovania v teréne projekt ráta aj s mapovaním vegetácie a krajinnej pokrývky pomocou GIS a metód diaľkového prieskumu Zeme.

"Časové rady snímok z rôznych zdrojov nám umožnia vykonávať komplexný monitoring vegetácie, zmien v štruktúre krajiny a efektívne sledovanie zmien v koryte rieky Belá, prípadne jej prítokoch. Tieto metódy sú vhodné najmä pri väčších zmenách v krajine, najmä po povodniach alebo iných disturbanciách," vysvetlil námestník riaditeľa Správy TANAP-u Slavomír Celer.

Opakovaným mapovaním vegetácie v teréne sa vytvorí sieť trvalých výskumných plôch, ktoré budú monitorované v pravidelných intervaloch.

Výsledky vegetačného mapovania sa podľa Petránovej použijú na spresnenie máp biotopov a prehodnotenie stavu navrhovaných opatrení nielen v rámci územia ÚEV (SCI) Belá, ale i celého záujmového územia.

"Pozemný a distančný monitoring poslúži ako nástroj, na základe ktorého bude operatívne usmerňovaná praktická starostlivosť o územie vrátane nastavenia protipovodňových opatrení," dodala Petránová.