Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

TANAP pracuje na zvýšení nájmov za obmedzenie hospodárenia

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Neštátni vlastníci by tak mali dostať za každý hektár lesa viac peňazí. Presnú sumu sa však dozvedia, až keď návrh oficiálne odobrí envirorezort.

Vysoké Tatry 9. marca (TASR) - Správa Tatranského národného parku (TANAP) aktuálne pracuje na tom, aby sa nájmy za obmedzenie hospodárenia oproti pôvodnému návrhu zvýšili. Neštátni vlastníci by tak mali dostať za každý hektár lesa viac peňazí. Presnú sumu sa však dozvedia, až keď návrh oficiálne odobrí envirorezort. Po nedávnom stretnutí s neštátnymi vlastníkmi lesov to uviedol riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

S námestníkom Správy TANAP-u Slavomírom Celerom diskutovali s majiteľmi pozemkov o zonácii najstaršieho slovenského národného parku. Ochranári ich v tejto súvislosti ubezpečili, že "A" zóna si v definitívnom návrhu očakávaného dokumentu zachová podobu, na ktorej sa už v minulosti dohodli aj so samotnými neštátnymi vlastníkmi lesov. Pre A zónu platí najprísnejší, teda 5. stupeň ochrany, a zaberie viac ako polovicu rozlohy územia TANAP-u.

Rokovanie iniciovalo Liptovsko-tatranské združenie vlastníkov lesov, zúčastnili sa na ňom aj vlastníci, ktorí hospodária v rámci Národného parku (NP) Nízke Tatry, NP Veľká Fatra či zástupcovia Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov a Gemerského regionálneho združenia vlastníkov neštátnych lesov. Všetky tieto subjekty nechcú podľa ochranárov stratiť právo rozhodovať o vlastnom majetku a sú opatrné či skeptické v súvislosti s plánovaným rozdelením územia na zóny, ktoré majú reflektovať význam prírodných hodnôt.

"Stretnutie preto prinieslo širokú paletu otázok. Diskutovalo sa o zastúpení v Rade TANAP-u, ktorý je poradným orgánom Správy TANAP-u, reč prišla aj na poľovníctvo v ére po zonácii, prírode blízke obhospodarovanie lesov a mnoho ďalších tém súvisiacich s fungovaním národného parku," vymenoval Majko.

Dôležité podľa neho je, že pokiaľ nebudú neštátni vlastníci ako celok súhlasiť s navrhovanou zonáciou, programom starostlivosti a kompenzačnými opatreniami, nebude možné posúvať dokument do správneho konania. "Chceme sa najprv s dotknutými subjektami a osobami dohodnúť ľudsky a otvorene," skonštatoval riaditeľ Správy TANAP-u.

Najstarší a najväčší národný park Slovenska čaká na zonáciu už dlhé roky. Cieľom dokumentu je podľa Ministerstva životného prostredia SR nastaviť jasné pravidlá pre všetkých – pre ochranu prírody, vlastníkov pozemkov, cestovný ruch, samosprávy i podnikateľov.