Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Taraba vyzval šéfa SIŽP Jenča, aby odstúpil pre nezákonné konanie

Na snímke minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) scháza po schodoch po schválení programového vyhlásenia vlády (PVV) na 4. zasadnutí vlády SR v Bratislave v pondelok 13. novembra 2023. Foto: TASR - Martin Baumann

Mestský súd v Košiciach rozhodol, že inšpekcia vedená Jenčom nezákonne odvolala z funkcie riaditeľku Inšpektorátu životného prostredia Košice Angeliku Theinerovú pre kauzu odkaliska Poša.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) vyzval šéfa Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Jána Jenča, aby odstúpil z funkcie pre nezákonné konanie. TASR o tom informoval odbor komunikácie envirorezortu.

Mestský súd v Košiciach rozhodol, že inšpekcia vedená Jenčom nezákonne odvolala z funkcie riaditeľku Inšpektorátu životného prostredia Košice Angeliku Theinerovú pre kauzu odkaliska Poša. Taraba tvrdí, že celá situácia vrhá zlé svetlo na prácu SIŽP.

"Verejne preto vyzývam generálneho riaditeľa Slovenskej inšpekcie životného prostredia, aby odstúpil z funkcie. Je to dôkaz nielen toho, že pán Jenčo nemá základnú bezpečnostnú previerku, ale zároveň aj toho, že nevie odborne a zákonným spôsobom viesť túto inštitúciu," povedal.

Mestský súd v Košiciach rozhodol, že skončenie štátnozamestnaneckého pomeru výpoveďou je neplatné. Žalobkyni, teda riaditeľke inšpektorátu v Košiciach, súd zároveň podľa rezortu priznal nárok na náhradu trov konania v rozsahu 100 percent. Podľa Zákonníka práce podmienkou platnej výpovede je, že bola vopred prerokovaná odborovou organizáciou. "V danom prípade však súd konštatoval, že nebolo preukázané, či táto bola riadne prerokovaná. Rozsudok súdu ešte nie je právoplatný," uviedlo ministerstvo.

Výzva na odstúpenie aj rozsudok Jenča prekvapili. "Náš klient sa ohradzuje voči spôsobu komunikácie, kedy bol na odstúpenie vyzvaný tlačovou správou a považuje to za pokračovanie pretrvávajúceho nátlakového a šikanózneho konania zo strany podpredsedu vlády a ministra životného prostredia," uviedol Jenčov advokát Peter Hradský. Dôvody rezortu považuje Jenčo za zámienku na jeho odstránenie zo SIŽP.

Tvrdenia ministerstva životného prostredia nie sú podľa advokáta pravdivé a súd nijakým spôsobom nespochybnil dôvod odvolania Theinerovej z pozície, ktorým bolo dlhodobé neriešenie environmentálnej situácie v súvislosti s prevádzkovaním odkaliska Poša. "Súd v ústnom odôvodnení rozsudku uviedol, že dôvodom pre vyslovenie neplatnosti výpovede je pochybenie vyplývajúce z vnútorných procesov odborovej organizácie, na ktorú nemá SIŽP žiadny dosah a za čo náš klient nemôže niesť žiadnu zodpovednosť," povedal Hradský. SIŽP plánuje voči neprávoplatnému rozsudku podať odvolanie.